Kolme ideaa YEL-järjestelmän kehittämiseksi
/ Blogi / Yrittäjä

Yrittäjän eläkejärjestelmä ei ole täydellinen systeemi, mutta se on toimivin mahdollinen. Järjestelmän tehtävä ei ole helppo. Sen tulee tarjota jokaiselle yrittäjälle kattava sosiaali- ja eläketurva, huolimatta siitä, että yrittäjien ja yritystoiminnan muotojen kirjo on hyvin laaja. Tähän myös vuoden 2023 alusta voimaanastunut lakiuudistus on tähdännyt.
Uuden lain myötä puututtiin yrittäjien vakuutusturvan alimitoittamiseen ja työeläkeyhtiöille annettiin tehtäväksi tarkistaa yrittäjien työtulot säännöllisesti. Ensimmäinen tarkistuskierros käytiin viime vuonna. Kokonaisuutena uudistus otettiin maltilla vastaan, vaikka työtulo nousi yli 80 prosentilla työeläkeyhtiöiden tarkastuksessa olleilla yrittäjillä.
Tässä yhteydessä on lausuttava kiitos Elon yrittäjäasiakkaille. Vaikka osalle yrittäjistä tarkistus osui hankalaan saumaan tiukentuneen taloustilanteen vuoksi, olivat asiakkaamme hyvin perillä siitä, mitä tapahtuu ja miksi. Olen kiitollinen, että moni yrittäjä otti meihin yhteyttä ja antoi meidän auttaa löytämään tässäkin asiassa parhaan mahdollisen ratkaisun.
On silti sanottava ääneen, että yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvan näkökulmasta uudistus ja 4 000 euron nousu työtuloihin on vasta askel oikeaan suuntaan. Uuden lain myötä työeläkeyhtiö voi nostaa vuosityötuloa korkeintaan 4 000 euroa kerrallaan kahdessa ensimmäisessä eläkeyhtiön aloitteesta tehtävässä tarkistuksessa. Yrittäjien työtulot ovat edelleen paikoin matalia eivätkä tarjoa riittävää turvaa yrittäjälle.
Ylipäätään keskustelussa YEL-järjestelmän uudistamisesta uupuu näkökulma turvasta. Siitähän tässä järjestelmässä on lopulta kyse. Ettei yrittäjä tai tämän perhe jäisi tyhjän päälle, jos elämässä sattuu jotain yllättävää. Ja jotta eläkepäivinä yrittäjällä olisi toimeentuloa ja mielenrauhaa. Onko mielenrauha ja toimeentulo halpaa? Ei suinkaan, vaan maksut tuntuvat yrittäjistä usein suurilta. Jääkö oikeantasoista työtuloa maksava yrittäjä lopulta kuitenkin plussan puolelle? Ehdottomasti jää. En ole vielä tavannut yrittäjää, joka sairastuttuaan tai eläkepäivillään katuisi sitä, että on maksanut YEL-maksunsa oikean suuruisena.
Työtulon otettava paremmin huomioon yrittäjän tilanne
YEL-järjestelmää on kehitetty ja kehittämistä on tarpeen tehdä myös jatkossa. Tällä hallituskaudella tehtävältä YEL-järjestelmän kehitystyöltä toivon kolmea asiaa.
YEL-eläkkeiden rahastointi tulisi kunnolla selvittää. Rahastointi lisäisi yrittäjien luottamusta eläkejärjestelmään ja voisi pitkällä aikavälillä myös vähentää valtion maksuosuutta, joka on viimevuosina noussut jo varsin merkittäväksi.
Toisena seikkana toivon, että YEL-työtulon määrittelyssä pohditaan aidosti, miten yrittäjien henkilökohtainen tilanne voitaisiin huomioida paremmin. Mitä elementtejä järjestelmään tulisi tuoda? Mitkä tunnusluvut ja tekijät voitaisiin vielä paremmin huomioida? Tämä ei ole helppo harjoitus, mutta yrittäjien kannalta olisi olennaista, että työtulon määrittelyssä pystyttäisiin noteeraamaan yritystoiminnan muutokset nykyistä paremmin.
Viimeisenä kohtana toivon kehittämistyöhön sitä, että eri vaihtoehdoista ja skenaarioista käydään aktiivista vuoropuhelua yrittäjien kanssa. On myös oltava hereillä siitä, että yritystoiminta monipuolistuu ennennäkemättömällä vauhdilla. Järjestelmien tulee pysyä vauhdissa mukana ja ennen kaikkea yrittäjien turvasta tulee huolehtia yhdenvertaisesti. Vaikka maailma muuttuu, on pidettävä kiinni siitä, että jokainen yritystoimintaa harjoittava on vakuutettu niin elämän riskien kuin myös eläkepäivien näkökulmasta.