Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Kuntoutuksen tietopaketti yrittäjälle

/ Artikkeli / Ammatillinen kuntoutus

kuvitus_2023_kuntoutus_1200px
Elo tarjoaa monipuolista ammatillista kuntoutusta niin yrittäjälle kuin palkansaajalle. Keinot ovat tehokkaita; työmarkkinoille palaa jopa 82 prosenttia kuntoutusta hakeneista ja sitä saaneista henkilöistä.

Yrittäjä voi hakea tukea yrityksessä jatkamiseen

Viime vuonna päättyneitä kuntouksia oli Elossa 1 356, joista yrittäjien kuntoutuksia 160. Kuntoutus on tarpeen silloin, kun yrittäjän työkykyä uhkaa vakava-asteinen sairaus, joka aiheuttaa uhan joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.

Ammatillisen kuntoutuksen päätökset ovat yksilöllisiä ja arvioinnissa huomioidaan yrittäjän kokonaistilanne. Elinkeinotukea yrittäjä voi hakea esimerkiksi työvälineiden, kuten vaikkapa sähköisen työpöydän hankintaan helpottamaan yläraajahaasteita.

Elon kuntoutuspäällikkö Tuuli Mattila sanoo, että kuntoutusratkaisun pitää aina poistaa työkyvyttömyyden uhkaa.

Myönteisessä kuntoutuspäätöksessä Elo voi tukea yrittäjän elämää kuten osallistua osittain esimerkiksi työ- ja apuvälineiden kustannuksiin. Työ- ja apuvälineiden tulee olla kohtuuhintaisia. Itse yritystoimintaa Elo ei tue, vaan yrittäjää. Tuki kohdistetaan aina yrittäjälle.

Kuntoutus ei myöskään sisällä sairauden hoitoa tai lääkinnällistä hoitoa.

Kuntoutus alkaa vaivan diagnosoinnista

Ammatillinen kuntoutus on yrittäjien parissa heikosti tunnettu. Tietoisuuden lisääminen kuntoutuksesta auttaa yrittäjää hakemaan kuntoutustukea. Samalla myös lääkäreitä on hyvä muistuttaa siitä, että he ohjaavat apua tarvitsevat yrittäjät kuntoutuksen piiriin, toteaa Mattila.

Noin kolmannes kuntouksen piirin päässeistä ihmisistä haki tukea psyykkisten sairauksien vuoksi ja vajaat 40 prosenttia tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi. Lisäksi tukea haettiin muissa vakavissa sairaustapauksissa.

Mattila neuvoo yrittäjää ottamaan yhteyttä lääkäriin heti, jos omat työt tai yritystoiminnan jatko ovat uhattuina terveydentilan vuoksi. Hän tähdentää, että ammatilliseen kuntoutukseen pääsemisen edellytyksenä on aina diagnosoitu sairaus, joka aiheuttaa uhan joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.

Suomalainen yrittäjä on sinnikäs. Usein sinnitellään ja hoitoon hakeudutaan vasta viime tipassa. Joskus terveydentila huononee viivyttelyn takia. Omaan työkuormitukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja ottaa yhteyttä lääkärin riittävän ajoissa matalalla kynnyksellä. Sairauden pitää aina olla diagnosoitu. Oman lääkärin kanssa on hyvä keskustella hoito- ja kuntoutussuunnitelmasta ja olla meihin yhteydessä, jos tulee kysymyksiä kuntoutuksen hakemiseen, Mattila neuvoo.

Kuntoutus onnistuu parhaiten niillä yrittäjillä, jotka ovat itse hakeutuneet kuntoutukseen. Jos kuntoutukseen haetaan ajoissa, on helpompi myös lähteä suunnittelemaan työhön paluuta.

 Sillä on valtava merkitys, että uskoo palaavansa työelämään. Oma tahto on keskeinen onnistumisen edellytys, Mattila sanoo.

Apua saa, yksin ei kannata jäädä

Ammatillinen kuntoutus on aina ensisijainen työkyvyttömyyseläkkeeseen nähden. Kuntoutuksella on suuri merkitys kuntoutettavan hyvinvointiin, mutta myös yrityksen taloudelliseen menestymiseen. Ammatillinen kuntoutus vaikuttaa välillisesti yrityksen eläkemenoihin ja suuremmilla yrityksillä maksuluokkaan.

– Jos yrittäjä ei jostain syystä pääse työeläkelakien mukaisen ammatillisen kuntoutuksen piiriin, kannattaa hakea Kelasta ammatillista kuntoutusta. Jos yrittäjä taas päättää lopettaa yrittäjyyden, voi tukea tiedustella myös TE-palveluista. Myös paikalliset yrittäjäyhdistykset ja -järjestöt, uusyrityskeskukset ja Ely-keskukset osaavat auttaa. Yksin ei kannata jäädä, Mattila neuvoo.

Ammatillisen kuntoutuksen termit tutuiksi

Elon tarjoaman ammatillisen kuntoutuksen keinoja ovat:

  • työpaikkakuntoutus eli työkokeilu
  • työhönvalmennus
  • yrittäjyyden tukeminen ja koulutus.

Yrittäjälle

Yrittäjää tai yrittäjäksi ryhtyvää Elo voi tukea työkokeilulla ja elinkeinotuella yrittäjän omassa yrityksessä. Yrittäjälle voidaan tukea myös koulutusta, jos se on tarkoituksenmukaista terveydentilan vuoksi. Tukemisen edellytys on, että yrityksellä on hyvät toimintaedellytykset ja että työ sopii yrittäjän terveydelle.

Yrittäjän työkokeilu kestää korkeintaan puoli vuotta ja yrittäjä saa tuekseen Elon sopimuskumppanilta työkykyvalmentajan. Työkokeilun ajalta Elo maksaa kuntoutusetuuden. Yrittäjän työtulo on tärkeä, koska se vaikuttaa kuntoutusrahan määrään.

Aloittavan yrittäjän tulee puolestaan esittää liiketoimintasuunnitelma ja markkinointisuunnitelma. Tässä yrittäjä voi hyödyntää työkykyvalmentajan apua.

Yritystoimintaansa jatkava yrittäjä taas suunnittelee, miten yritystoimintaa voi jatkaa ja muokata terveydentilalle sopivaksi.

Työntekijälle

Työpaikkakuntoutus tähtää siihen, että työntekijä pystyy palaamaan omaan työhönsä. Kuntoutus sisältää työkokeilua ja työhönvalmennusta. Työkokeilun tavoitteena on, että työntekijä kykenee kokeilun lopussa kokoaikatyöhön. Työkokeilu kestää yleensä yhdestä kolmeen kuukautta ja työntekijä voi halutessaan aloittaa työskentelyn lyhennetyllä työajalla. Myös työtehtäviä tulee muokata työkyvylle sopivaksi.

Työhönvalmennus auttaa työntekijää palaamaan töihin tilanteessa, jossa työkokeilun tueksi tarvitaan pidempää työtehtäviin perehtymistä ja joskus ulkopuolista opiskelua kuten kursseja. Työhönvalmennus kestää yleensä muutamasta kuukaudesta jopa puoleentoista vuoteen.

Tuuli Mattilan vinkit yrittäjälle:

1) Muista pitää YEL oikealla tasolla koko ajan. Se vaikuttaa sosiaaliturvasi tasoon, eikä kukaan meistä tiedä, milloin elämässä sattuu ennakoimattomia asioita.

2) Käy Elon Elokanavassa, jos toimit esihenkilöasemassa. Löydät sieltä työkykyjohtamisen tietopankin ja apua omaan työhösi.

3) Ennakoi - ota matalla kynnyksellä yhteyttä meihin muutostilanteessa ja käännekohdissa.

4) Älä jää yksin!

Lue lisää Elon ammatillisesta kuntoutuksesta > 


Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>