Mielenterveyden edistämisessä yksi keino on jäänyt vähälle huomiolle
/ Blogi / Työkykyjohtaminen

Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet työikäisen väestön keskuudessa ja ne aiheuttavat haasteita työkyvylle. Ongelma on jo niin laaja, että yhteiskunnassa tulisi mielestäni kääntää jokainen kivi, jotta löytäisimme keinoja, joilla voisimme vähentää mielenterveyden haasteita keskuudestamme.
On erittäin tärkeää muistaa vankka tutkimustieto liikunnan vaikutuksesta mielenterveyteen sekä ennaltaehkäisyssä että esimerkiksi masennuksen hoidossa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten merkittävä vaikutus taiteella ja kulttuurilla on ihmisen mielenterveydelle.
Vahva tutkimusnäyttö kertoo taiteen merkityksestä
Aihetta on selvitetty esimerkiksi Iso-Britanniassa, jossa teema on ulotettu myös kansalliseen päätöksentekoon. Iso-Britanniassa ”Taidetta reseptillä” -projektin havaittiin vähentäneen yleislääkärikäyntejä 37 % ja sairaalakäyntejä 27 %. Iso-Britannian parlamentin ”Taiteen, terveyden ja hyvinvoinnin yhteistyöryhmän” laajassa raportissa (2017) linjataan, että taide voi auttaa nykyisen terveys- ja sosiaalihuollon suurten haasteiden kuten ikääntymisen, yksinäisyyden ja mielenterveyden ongelmien kohtaamisessa. Saarivaltiossa nähdään, että taide voi osaltaan auttaa säästämään myös resursseja sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Aiheen tutkimusnäytöstä merkittävin on Maailman terveysjärjestö WHO:n raportti (2019), johon on koostettu yli 3 000 tutkimuksen tulokset, jotka tarjoavat vahvaa näyttöä kulttuurin positiivisista vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin.
Aivot tarvitsevat vastapainoa virikkeille
Aikamme hektinen työelämä ja virikkeistä täyttynyt vapaa-aika vaatii aivoille vastapainoa. Kulttuuri on juuri oikea lääke mielen kuormittumisen ennaltaehkäisyyn ja myönteinen keino mielenterveyden edistämiseen.
Taide- ja kulttuuritoiminta vähentää stressiä ja suojaa työntekijöitä henkiseltä uupumukselta. Taidetoiminnan ja jaettujen kulttuuristen kokemusten on havaittu voivan myös parantaa kommunikaatiotaitoja ja lisätä yhteenkuuluvuutta, yhteisöllisyyttä sekä sosiaalista pääomaa työpaikalla. Yhteisiä museovierailuja tai teatterissa käyntejä kannattaa siis ehdottomasti ottaa työyhteisön suunnitelmiin.
Haluaisin haastaa meitä kaikkia näkemään kulttuurin vaikutukset meidän omaan hyvinvointiimme. Työpaikoilla ja laajemmin yhteiskunnassa olisi paikallaan ymmärtää, miten taiteen ja kulttuurin terveysvaikutukset voidaan täysimääräisesti hyödyntää. Uusiin taiteen kokemisen ja myös tekemisen muotoihin tulisi panostaa kaikissa ikäryhmissä ja varmistaa, että ihmisillä on aidosti pääsy kulttuurin äärelle.