Elon data osoittaa: Työyhteisön muutosvoima syntyy psykologisesta turvallisuudesta
/ Artikkeli / Työkykyjohtaminen

Psykologinen turvallisuus ja kyky muutokseen kulkevat työpaikoilla käsikädessä. Tämä tieto perustuu Elon keräämään asiakasdataan, jossa tiivistyy lähes 25 000 vastaajan työntekijäkokemus. Analyysimme osoittaa, että työpaikat, joilla vaikeat asiat uskalletaan ottaa puheeksi, ovat samalla työyhteisöjä, joissa on muita enemmän aktiivisuutta uudistavaan toimintaan. Näillä työpaikoilla myös henkilöstö kokee tulevansa kuulluksi ja muutosten vaikutuksista työhön puhutaan enemmän.
Elon tutkimusanalyytikko Mikko Nykänen, miksi tulos on tärkeä?
Työpaikkojen on sopeuduttava muuttuviin olosuhteisiin, kun teknologia kehittyy, digitalisaatio etenee ja yhteiskunnalliset olosuhteet muuttuvat. Eli työyhteisöissä ei voida valita, että kohtaammeko jotain muutosta. Ihmisten työnteon tapoihin, työn fokukseen ja osaamistarpeisiin tulee muutoksia. Kyse on siitä, miten asioita kyetään viemään läpi. Työpaikoilla tarvitaan muutosvoimaa ja kykyä päästä muuttuvissa olosuhteissa eteenpäin. Meidän datamme kertoo, mihin työpaikoilla pitäisi panostaa – keskeinen tekijä on psykologinen turvallisuus.
Mistä tunnistaa työyhteisön, jossa on vahva psykologinen turvallisuus?
Psykologisesti turvallinen työyhteisö on sellainen, jossa on avoin keskusteluilmapiiri, ihmiset tulevat kuulluiksi ja ideoita jaetaan avoimesti. Yksi tärkeä tekijä on myös se, että virheisiin suhtaudutaan rakentavasti ja ylipäätään työyhteisössä otettaan rohkeasti esille myös vaikeita asioita. Psykologinen turvallisuus on erityisen tärkeää epävarmuuden keskellä ja uusien asioiden haltuun ottamisessa, sillä se edistää kykyä muutokseen ja uudistumiseen.
Millä keinoilla psykologista turvallisuutta voidaan edistää?
Tähän työhön tarvitaan sekä esihenkilöiden että koko työyhteisön panos. Esihenkilöiden taholta tärkeintä on arvostuksen osoittaminen omille johdettavilleen. Esihenkilöiden tulee myös edistää oikeudenmukaista kohtelua ja rakentavaa suhtautumista virheisiin. Tärkeää on myös kuunnella omia johdettavia aktiivisesti. Samalla esihenkilöiden tulee puuttua erilaisiin epäkohtiin jämäkästi ja tiukasti. Kaikilla näillä toimilla on olennainen vaikutus psykologisen turvallisuuden vahvistamisessa.
Koko työyhteisön osalta kuuntelu on yhtälailla tärkeässä asemassa. Muiden näkemyksiä tulee kunnioittaa ja osoittaa ylipäätään arvostusta muiden tekemistä kohtaan. Työyhteisössä voidaan pienillä toimilla vahvistaa myönteistä suhtautumista työtä koskevien ideoiden ja kehittämistarpeiden jakamiseen. Se on arkista työtä, jossa toisia kuunnellaan, opetellaan olemaan rakentavasti asioista eri mieltä ja vaalitaan yhteisen hyvän kulttuuria. Psykologisessa turvallisuudessa on lopulta kyse siitä, että jokainen kokee työyhteisössä olonsa hyväksi ja turvalliseksi.