Suoraan sisältöön

Mikä neuvoksi, kun Suomi väsyy työelämässä?

/ Blogi / Työkykyjohtaminen

kirsi makela iso kuva

 

Nyt on aika myös ylimmän johdon astua esiin työhyvinvointiasioissa. 

Työkykyongelmia. Tuottavuusongelmia. Mielenterveyden poissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden kasvua. Yritysten talouskamppailua. 
Suomalainen työelämäkeskustelu on tällä hetkellä erittäin negatiivista. Surkuttelun sijaan meidän pitää kääntää katse ratkaisuihin ja tehdä tekoja, joilla saamme suunnan käännettyä.

Nostaako ylin johto vieläkään työkykyjohtamista olennaisena osaksi yrityksen strategiassa? Minun mielestäni ei tarpeeksi.
Työkykyjohtamisessa onnistuminen vaatii tiedolla johtamista ja ylimmän johdon aktiivista panosta. Kulttuurissa, jossa hyvinvoinnista puhuminen on arkipäiväistä, tarjotaan esihenkilöille tukea ja koulutusta ja samalla parannetaan työkykyä ja tuottavuutta. Hyvinvoiva esihenkilö luo useimmiten organisaatiolle menestystä.

Elossa on tunnistettu esihenkilöiden työkykyriskit

Työkykyjohtamisen asiantuntijana pääsen sukeltamaan monien erilaisten yritysten todellisuuteen. Jo muutamia vuosia sitten huomasin merkkejä, että yritysten HR:n pöydällä oli herännyt huoli esihenkilöiden jaksamisesta. Esiin nousivat esihenkilötyön haastavuus ja esihenkilöiden rooli työkykyjohtajana. Myös esihenkilöiden oma hyvinvointi oli tapetilla.

Omassa työssäni keskustelen paljon esihenkilöiden kanssa. Heillä on työssään runsaasti kuormitustekijöitä, mutta valitettavan usein myös liiallinen "superihminen"-asenne. Kun pohdimme oman hyvinvoinnin varmistamista, he suhtautuvat itseensä varsin kriittisesti.  He nostavat esille ensisijaisesti omat elintapansa ja toimintatyylinsä. Työn kuormitustekijöiden tunnistaminen, hallintakeinojen kehittäminen ja omat tuentarpeet jäävät keskusteluissa vähemmälle. Asiantuntijana voisin sanoa, että juuri niissä olisi paljon tekemistä.

Elo tuore tutkimus tarjoaa ratkaisun avaimia. Tutkimus näyttää, että esihenkilön hyvä työkyky ja palautuminen varmistavat hyvinvoivan ja tuottavan tiimin. 

Pidä huolta esihenkilöistäsi! 

Esihenkilö on arjen tärkein työkykyjohtaja. Kuormittunut ja huonosti palautunut esihenkilö ei kuitenkaan pysty huolehtimaan tiiminsä työkyvystä. 

Tutkimuksemme tulokset ovat huolestuttavia. Vain kolmasosa esihenkilöistä kokee työkykynsä enintään kohtalaiseksi. Kolmasosa kokee työkykynsä heikentyneen viimeisimmän puolen vuoden aikana. Joka viidennen esihenkilön mielestä on erittäin vaikeaa ottaa puheeksi omaan työkykyyn liittyviä huolia oman esihenkilön kanssa.

Miten esihenkilöiden työkykyä voidaan sitten parantaa? Tutkimuksessamme nousi esille seuraavia:

  1. Auta heitä työn priorisoinnissa
  2. Varmista, että heillä on aikaa riittävästi johtamistyölle
  3. Kehitä tietotulvan hallintaa
  4. Anna heidän vaikuttaa johtamistyötään koskeviin päätöksiin
  5. Pidä huolta, että organisaatiossasi voidaan luontevasti puhua hyvinvoinnista sekä jaksamisesta ja ongelmiin tartutaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Esihenkilökin kaipaa johtajan tukea

Ylimmän johdon esimerkki työhyvinvointiasioissa on merkittävä. Jos johtajat eivät nosta aihetta keskusteluun, psykologisesti turvallinen ilmapiiri vaarantuu. Mitä turvallisempi ilmapiiri, sitä helpompi puhua myös vaikeista asioista.

Johtajan tuki auttaa esihenkilöä onnistumaan työssään. Aito ja rehellinen vuoropuhelu parantaa työkykyä.

Ylimmän johdon ja keskijohdon on tärkeä varmistaa varhaisen tuen malli myös esihenkilöiden kohdalla. Esihenkilöt kaipaavat tunnetta, että heistä välitetään. Liian usein tämä unohtuu, ja silloin esihenkilö voi kokea, että hänen hyvinvoinnistaan ei olla kiinnostuneita. Varhaisen tuen malliin koulutettu esihenkilö osaa odottaa varhaisen tuen keskustelua ja voi pettyä, jos sitä ei tarjota.

Johda työkykyä tiedolla ja nosta asia arjen puheisiin

Hyvä johtaja nostaa talouslukujen rinnalle myös työkyvystä kertovat luvut. Menestyvässä organisaatiossa hyvinvointia ja työkykyä johdetaan tiedolla. Taannoin Elon koulutuksessa ollut keskijohdon edustaja luonnehti minulle asiaa näin:

”Olen alkanut täällä miettiä, missä mihin meidän yrityksessämme on piilotettu ihmisistä kertovat luvut. Sen sijaan keskitymme miettimään menestystämme vain talouslukujen kautta.”

Kun työkykyasiat näkyvät luontevasti johdon puheissa ja teoissa, ne uivat osaksi johtamisjärjestelmää sekä keskustelu- ja organisaatiokulttuuria. 

Hyödynnä Elon työkaluja esihenkilöiden työkyvyn varmistamiseksi

  • Johda työkykyä tiedolla. Elon Pulssimittarin viisi eri osa-aluetta selvittävät yrityksesi työkyvyn nykytilan.
  • Ymmärrä esihenkilötyön riskejä ja voimavaroja. Tutustu työkyvyn tukemisen ratkaisukeinoihin. Tämän tiedon saat Elon työkykytietopankista.
  • Kouluta keskijohto ja esihenkilö työkykyjohtamisen osaajiksi. Lisää ymmärrystä ja työkaluja. Tämän työkalun löydät Elon oppimisympäristöstä.
  • Kouluta esihenkilöitäsi ja auta heitä tunnistamaan ja käsittelemään omia voimavarojaan ja kuormitustaan. Tämän työkalun löydät Elon oppimisympäristöstä.


kirsi makela pikkukuva

Kirsi Mäkelä

Kirjoittaja toimii Elossa työkykyjohtamisen kehittämispäällikkönä.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>