Suoraan sisältöön

Hitiksi noussut osittainen vanhuuseläke joustaa muutoksissa

/ Artikkeli / Eläke

 Nainen ja mies katsovat pädiä

 

Vuoden 2025 ensimmäisellä vuosipuoliskolla työeläkeyhtiö Elo antoi 1 400 päätöstä osittaisesta vanhuuseläkkeestä, kun vastaavana aikana viime vuonna päätöksiä annettiin 2 800. Vastaava päätösmäärien väheneminen näkyy koko työeläkealalla. 

Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Sandell kertoo, ettei päätösmäärien väheneminen ole merkki suosion hiipumisesta. 

- Valtaosa hakee osittaista vanhuuseläkettä heti, kun se iän puolesta on mahdollista. Osittaisen vanhuuseläkkeen alaikäraja nousi vuonna 1964 syntyneillä aiemmasta 61 ikävuodesta 62 ikävuoteen eli tänä vuonna ei tullut uutta ikäluokkaa osittaisen vanhuuseläkkeen piiriin. Tämä selittää hakemusmääriä, ei hakemisen hanakkuuden väheneminen, sanoo Sandell.  

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemusmäärät ovat alkuvuoden laskusta huolimatta enemmän kuin kaksinkertaistuneet vuodesta 2017, jolloin niitä alettiin myöntää. 

- Tietoisuus osittaisesta vanhuuseläkkeestä on kasvanut huimasti. Ihmiset osaavat hyödyntää sitä ja tietävät eläkkeeseen tehtävästä varhennusvähennyksestä. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi erilaisia muutostilanteita eläkkeessä tai vaikkapa työttömäksi joutumista tai sairastumista eläkkeen aikana. Nämä asiat on syytä nostaa pöydälle, huomauttaa Sandell. 

Osittaisessa vanhuuseläkkeessä ei ole yläikärajaa  

Osittainen vanhuuseläke kannustaa jatkamaan työelämässä pidempään ja tämä toteutuu erityisesti silloin, kun työskentelyä on vähennetty osittaisen vanhuuseläkkeen aikana.  
- Moni ei kuitenkaan tiedä, että osittaisen vanhuuseläkkeen hakemisella tai maksamisella ei ole lainkaan yläikärajaa. Sitä voi myös hakea, vaikka iän puolesta voisi siirtyä jo kokonaan vanhuuseläkkeelle. Lykkäyskorotus nostaa tällöin sekä osittaisen vanhuuseläkkeen että tulevan vanhuuseläkkeen määrää, kertoo Sandell. 
Osittaisen vanhuuseläkkeen maksaminen jatkuu, kunnes vanhuuseläke alkaa. Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää työsuhteen päättymistä, yrittäjätoimintaa ei kuitenkaan tarvitse lopettaa. Vanhuuseläkettä tulee aina hakea erikseen, myös osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen.  

Työttömyys osittaisen vanhuuseläkkeen aikana 

 Moni miettii mitä tapahtuu, jos joutuukin työttömäksi osittaisella vanhuuseläkkeellä ollessaan.  - Ei hätää, sillä osittaisen vanhuuseläkkeen maksaminen jatkuu tässäkin tilanteessa.  Osittainen vanhuuseläke on siitä harvinainen etuus, että sitä voi saada samaan aikaan työttömyyspäivärahan kanssa, toteaa Sandell. 

Osittainen vanhuuseläke ei myöskään vaikuta ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan tai peruspäivärahan määrään. Sen sijaan se voi vaikuttaa Kelan maksamaan tarveharkintaiseen työmarkkinatukeen.  

Sairastuminen osittaisella vanhuuseläkkeellä 

Jos sairastuu osittaisen vanhuuseläkkeen aikana, voi hakea Kelasta sairauspäivärahaa. Osittainen vanhuuseläke ei vaikuta sairauspäivärahan myöntämiseen eikä sen määrään.  

Jos työkyky on heikentynyt pitkäaikaisesti yli vuoden ajaksi sairauden tai vamman vuoksi, voidaan myöntää työkyvyttömyys- tai työuraeläke. Kahta omaa eläkettä ei kuitenkaan voi saada samanaikaisesti. Esimerkiksi osatyökyvyttömyyseläkkeen myöntäminen lopettaa osittaisen vanhuuseläkkeen maksamisen. 

Osittaista vanhuuseläkettä ei voi lakkauttaa 

Osittaisen vanhuuseläkkeen maksamista ei voi keskeyttää eikä lakkauttaa, kun se on myönnetty. Eläke on mahdollista kuitenkin peruuttaa kolmen kuukauden aikana päätöksen antamisesta. 

- Jos asiakas haluaa lakkauttaa osittaisen vanhuuseläkkeensä, syy tyypillisesti liittyy verotukseen. Osittaisen vanhuuseläkkeen aikana voi työskennellä vapaasti, mutta verohyödyn saa ainoastaan vähentämällä työskentelyä. Jos työskentelee aivan kuten ennen eläkettä, merkitsee se käytännössä verotuksen kiristymistä, huomauttaa Sandell.  

Eläkkeen verovaikutukset kannattaa selvittää aina etukäteen Verohallinnolta.  

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>