Organisaation muutosvalmiudet työkyvyn tukena
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja jokainen aikakausi tuo mukanaan omat haasteensa ja mahdollisuutensa. Viime vuosina teknologia kehitys on ollut keskeisessä roolissa monissa työn muutoksissa.
Työtä koskevat muutokset koetaan aina yksilöllisesti. Kielteinen muutoskokemus voi heikentää työhyvinvointia, mutta parhaimmillaan muutos tarjoaa mahdollisuuksia oppia uutta ja kehittää työtä entistä sujuvammaksi.
Yrityksissä tarvitaan tutkittua tietoa, jonka avulla kehittää toimintamalleja henkilöstön työkyvyn tueksi muuttuvassa työelämässä.
Organisaation muutosvalmiudet työkyvyn tukena -tutkimus kohdistuu muutoskyvykkyyden voimavaroihin ja työn muutoskokemuksiin suomalaisilla työpaikoilla.

Muutoskyvykkyyttä vahvistamalla luodaan edellytykset muutoksen onnistumiselle
Organisaatioresilienssi tarkoittaa yrityksen kykyä sopeutua muutoksiin sekä ylläpitää toimintaansa muuttuvissa olosuhteissa.
Resilienssi rakentuu tunnistettujen voimavarojen varaan, jotka auttavat ennakoimaan muutoksia ja tukevat työyhteisön uudistumista ja oppimista.
Resilienssi ei tarkoita vain yrityksen kykyä selviytyä vastoinkäymisistä vaan myös muutosten kääntämistä mahdollisuuksi.
Elon analyysi osoittaa muutoskyvykkyyden voimavarat, jotka suojaavat työntekijää muutostilanteissa ja tukevat työn sujuvuutta:
-
Ennakoiva ja uudistava toiminta
-
Sujuva yhteistyö ja luottamus
-
Oppimisen johtaminen
-
Ratkaisukeskeinen toiminta
-
Psykologinen turvallisuus
-
Osallistaminen ja tuki muutoksissa
Tutkimuksen viisi keskeistä havaintoa
Toimintaympäristön seuraaminen luo muutoskykyä pk-yrityksiin.
Ennakoivan toiminnan keskiössä on yrityksen kyky tunnistaa toimintaympäristön muutoksista kertovia hiljaisia signaaleja. Yritysjohtajien kyselyn tulosten mukaan suomalaisilla työpaikoilla toimintaympäristön seuraaminen on aktiivista.
Hyvä arkijohtaminen luo perustan työkyvylle muutoksissa.
Tulokset HR-asiantuntijoiden haastatteluista havainnollistavat, että muutoskyvykkyys rakentuu hyvän arkijohtamisen kautta. Kohtuulliset työvaatimukset, laadukas lähijohtaminen, oppimisen tukeminen ja sujuva yhteistyö luovat pohjan uudistumiselle ja muutoksiin sopeutumiselle.
Psykologinen turvallisuus mahdollistaa työn yhteisen kehittämisen.
Elon työyhteisömittarin data osoittaa, että psykologinen turvallisuus on edellytys työn yhteiseen kehittämiseen. Työn muutoksista puhuminen ja työyhteisön osallistuminen työn kehittämiseen on merkittävästi yleisempää, kun psykologisen turvallisuuden voimavarat ovat vahvemmat.
Myönteinen muutoskokemus tukee työkykyä.
Elon muutoskokemuskysely havainnollistaa, että työntekijän henkilökohtainen kokemus muutoksista vaikuttaa merkittävästi siihen, miten muutokset heijastuvat työn sujuvuuteen ja työhyvinvointiin.
Onnistunut muutos vaatii muutoskyvykkyyksien vahvistamista.
Elon muutoskokemus -kysely osoittaa muutoskyvykkyyden voimavarat. Mitä vahvemmaksi työntekijät kokevat yrityksen muutoskyvykkyyden, sitä tyytyväisempiä he ovat muutosten toteuttamiseen.
Tyytyväisyys muutoksiin oli korkeampaa, kun muutoskyvykkyyden voimavarat olivat vahvemmat

Muutoskyvykkyyden vahvistamiseen on saatavilla työkaluja
Muutoskyvykkyyden voimavaroja tulisi tarkastella tavoitteina, joita kohti voidaan pyrkiä. Ne eivät ole vain olemassa olevia vahvuuksia, vaan jatkuvia kehityskohteita, joiden vahvistaminen ja ylläpitäminen on osa arjen työkykyjohtamista.
Organisaation muutoskyvykkyydet työkyvyn tukena -tutkimuksen ohella kehitettiin tutkimukseen ja työpaikkojen arjen havaintoihin perustuvia käytännön työkaluja yritysten muutosvoimavarojen vahvistamiseen. Tavoitteena on tarjota yrityksille konkreettisia keinoja muutosvoimavarojen arviointiin ja vahvistamiseen. Tämä materiaalipaketti löytyy syksyllä Elon oppimisympäristöstä Elokanavasta.