Suoraan sisältöön

Miten eläkeuudistus vaikuttaa eläketurvaasi?

Sarjakuva 1

Eläkeuudistus tuo muutoksia eläketurvaan vuoden 2017 alusta. Miten se vaikuttaa sinun eläketurvaasi? Kokosimme asiakkaidemme yleisemmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Mikä on eläkeikäni? Milloin voin jäädä eläkkeelle?

Katso eläkeikäsi laskurista >

Eläkeuudistuksen myötä eläkeikä nousee ensin 3 kuukautta jokaista ikäluokkaa kohti. Myöhemmin eläkeiän nousu sidotaan suomalaisten elinikään. Ensimmäisen kerran eläkeikä nousee vuonna 1955 syntyneillä ja se on 63 vuotta ja 3 kuukautta. Vuosina 1953 ja 1954 syntyneiden eläkeikä on vielä 63 vuotta.

Mikä on tavoite-eläkeikä?

Ikä, johon saakka työeläkejärjestelmä kannustaa sinua työskentelemään. Tavoite-eläkeiässä eläkkeesi on saman suuruinen kuin vanhuuseläkekesi olisi ilman elinaikakertoimen tekemää vähennystä alimmassa vanhuuseläkeiässäsi.

Mikä on vanhuuseläkkeeni määrä?

Vanhuuseläkkeen määrän voit katsoa eläkepalvelusta www.elo.fi/elakepalvelu. Tarvitset palveluun kirjautumiseen henkilökohtaiset pankkitunnuksesi.

Mikä on osittainen vanhuuseläke?

Osittainen vanhuuseläke tulee uutena eläkemuotona poistuvan osa-aikaeläkkeen tilalle. Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit ottaa eläkettä maksuun joko 25 % tai 50 % kertyneestä eläkkeestä jo 61-vuotiaana. Maksuun otetun eläkkeen määrää pienennetään 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkaminen alittaa eläkeiän. Arvion osittaisesta vanhuuseläkkeestä saa eläkepalvelustamme www.elo.fi/elakepalvelu kesästä 2016 alkaen.

Osa-aikaeläke poistuu eläkemuotona, mutta voimassa olevat osa-aikaeläkkeet jatkuvat ennallaan.

Miten eläkkeen karttumat muuttuvat?

Eläkettä alkaa karttua työntekijöille jo 17- ja yrittäjille 18-vuotiaana. Eläkettä karttuu kaikenikäisille 1,5 % ansioista vuodessa, myös eläkkeen rinnalla tehdystä työstä.

Poikkeuksena ovat kuitenkin 53–62-vuotiaat, joille siirtymäaikana vuosina 2017–2025 karttuu eläkettä 1,7 prosenttia ansioista. Eläkkeen rinnalla tehdystä työstä saa korkeampaa siirtymäajan karttumaa vain osa-aikaeläkkeellä tai osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä olevat.

Jos jatkat työskentelyä yli alimman vanhuuseläkeiän, saat 0,4 prosentin lykkäyskorotuksen karttuneeseen eläkkeeseesi jokaiselta lykätyltä kuukaudelta.

Yli 63-vuotiaiden 4,5 prosentin superkarttuma poistuu ja tilalle tulee 1,5 % karttuma, kannattaako työuraa pidentää enää loppupäästä?

Työssä jatkaminen yli alimman eläkeiän kannattaa taloudellisesti! Jos siirrät vanhuuseläkkeelle jäämistä yli alimman vanhuuseläkeiän, vanhuuseläkkeesi määrää korotetaan. Korotus on 0,4 % jokaiselta siirretyltä kuukaudelta alimman vanhuuseläkeiän jälkeen. Esimerkiksi, jos myöhennät vanhuuseläkkeesi alkamista vuodella, saat yhteensä 4,8 % korotuksen kertyneeseen eläkkeeseesi. Lisäksi työskentelystäsi karttuu edelleen eläkettä 1,5 % vuodessa ansioista tai YEL-työtulosta.

Mikä on työuraeläke?

Työuraeläkkeen voi saada 63-vuotiaana, jos takana on 38 vuotta raskaassa työssä ja työkyky on alentunut. Ensimmäiset työuraeläkkeet myönnetään kuitenkin vasta vuonna 2018, koska vielä vuonna 2017 eläkeikä on 63, joten työuraeläke on sama kuin vanhuuseläke.

Eläkeikäni lähenee, milloin haen eläkettä?

Eläkeuudistus ei tuo muutoksia vanhuuseläkkeen hakemiseen. Vanhuuseläkettä kannattaa hakea noin paria viikkoa ennen eläkkeelle siirtymistä. Eläke alkaa aina täyden kuukauden alusta, aikaisintaan eläkeiän täyttämiskuukautta seuraavan kuun alusta. Elossa vakuutettujen kannattaa hakea vanhuuseläkettä sähköisesti osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu.

Lue lisää eläkeuudistuksesta www.elo.fi/elakeuudistus

Arvio vanhuuseläkkeesi määrästä verkosta www.elo.fi/elakepalvelu 

Jäikö vielä kysyttävää?
Elon eläkeneuvonta palveluksessasi puh. 020 694 726 (ark. klo 8–16.30)

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>