Elon asiakaskyselyt kertovat: Kokenut työntekijä on innostunut työstään ja palautuu nuorempia paremmin
/ Uutinen / Työkyky

Yli 55-vuotiaat ovat kaikista innostuneimpia työstään, selviää työeläkeyhtiö Elon asiakaskyselyistä. Asiantuntijan mukaan työelämässä on vielä tehtävää, jotta ymmärretään arvostaa jokaisen yksilöllistä osaamista.
Minkälaisia työntekijöitä yli 45-vuotiaat ovat? Tästä aiheesta on käyty julkisuudessa verraten paljon keskustelua erityisesti viimeisen vuoden aikana. Elon asiakaskyselyt piirtävät selkeän kuvan yli 45-vuotiaiden asenteista ja ajatuksista työtä kohtaan. Yli 45-vuotiaat ovat innostuneempia työstään kuin alle 45-vuotiaat. Alle 45-vuotiailla työssä innostuneisuuden keskiarvo on 3,69 (asteikolla 1-5), kun yli 45-vuotiailla vastaava luku on 3,85. Suurinta innostus on yli 55-vuotiaiden työntekijöiden keskuudessa (3,92).
Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki pitää tärkeänä, että tämä näkökulma sisäistettäisiin suomalaisessa työelämässä.
– Innostus omasta työstä on valtava voimavara. Innostunut työntekijä on tuottavampi, energinen ja utelias. Tämä kaikki poikii hyvää niin työn aikaansaamisen kuin myös työkyvyn näkökulmasta, toteaa Korhonen-Yrjänheikki.
Elon asiakaskyselyiden mukaan yli 45-vuotiaat myös kokevat palautuvansa nuorempia työntekijöitä paremmin. Lisäksi he arvioivat, että työ ja muu elämä on heillä nuorempia paremmin tasapainossa. Työn ja muun elämän tasapainosta alle 45-vuotiaiden vastausten keskiarvo on 3,75, kun kokeneiden työntekijöiden vastaukset nousevat 4,02:een.
– Kokeneella työntekijällä on jo kilometrejä takana ja sen myötä moni osaa nuoria paremmin laittaa asioita perspektiiviin. Se heijastuu myös palautumiseen ja kykyyn rajata työnteko sekä oma vapaa-aika järkevällä tavalla. Resilienssi näkyy myös näissä luvuissa. Konkareilla on tyypillisesti priorisointikykyä sekä ongelmanratkaisutaitoja, sanoo Korhonen-Yrjänheikki.
Konkari ei opi – tästä myytistä pitää vihdoin luopua
Yhden myytin Korhonen-Yrjänheikki haluaisi murtaa työelämässä. Se on ajatus, etteivät yli viisikymppiset opi uusia asioita.
– Tästä ajatuksesta täytyy kerta kaikkiaan luopua. Ikääntynyt työntekijä voi olla paljon nuorempia innostuneempi oppimaan. Ja vaikka nuoremmilla saattaa olla konkareita parempi työmuisti, on vanhemmalla työntekijällä usein kyky nähdä oppimillaan asioilla yhteyksiä toisiinsa, painottaa Korhonen-Yrjänheikki ja jatkaa:
– Oppiminen tuntuu välillä työelämän mustalta aukolta. Yritysten johdossa ei ymmärretä, että oppimista pitää johtaa. Suurin osa oppimisesta tapahtuu vuorovaikutuksessa arjen työssä ja myös muualla kuin työpaikalla. Ongelmanratkaisutaidot, luovuus ja priorisointikyky kertyvät todella monelle työnteon lisäksi esimerkiksi omissa tai lasten harrastuksissa tai ylipäätään muussa elämässä. On ylipäätään työnantajan etu, että työelämän lisäksi ihmisillä on muuta elämää. Työhyvinvointi ja osaaminen ovat vahvasti toisiinsa sidoksissa.
Työkyvyn näkökulmasta on olennaista, mikä on ihmisten kokemus omasta työkyvystään. Tuoreimman Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi -tutkimuksen mukaan työhyvinvoinnin heikkeneminen on pysähtynyt, mutta hyvinvointi on edelleen heikommalla tasolla kuin ennen koronapandemiaa. Ikä vaikuttaa kokemukseen omasta työkyvystä. Heikoimmin voivat alle 36-vuotiaat, joista joka kolmannella on työuupumusoireita.
Suomessa ei osata vielä johtaa monimuotoista työelämää
Keskustelu iästä työelämässä pitäisi Korhonen-Yrjänheikin mukaan kääntää puheeksi monimuotoisten työyhteisön hyödyistä. On iso voimavara, että työyhteisössä on eri ikäisiä osaajia ja ihmisiä työuran eri vaiheista. Jokaisella on erilaisia vahvuuksia, mutta myös erilaisia tarpeita – näitä pitää osata johtaa.
– Meillä on vielä oppimista siinä, että ymmärretään ihmisten elämän erilaiset vaiheet ja se, miten ne vaikuttavat työelämään. Aivan kuin pikkulapsivaiheessa tarvitaan usein joustoa, niin voidaan tarvita myös silloin, kun hoidetaan omia iäkkäitä vanhempia. Työnantajilta vaaditaan paitsi ymmärrystä niin myös sen hoksaamista, että joustojen tarjoaminen sitouttaa ihmiset entistä tiukemmin työnantajaansa, Korhonen-Yrjänheikki huomauttaa.
Lisätietoa Elon asiakaskyselyistä:
Elon asiakaskyselyt tarjoavat kattavan otoksen suomalaisesta yrityskentästä. Tässä asiakaskyselyissä on noin 1000 vastaajaa. Edustettuina ovat eri toimialat ja tietoja kerätään kattavasti ympäri Suomea.
Lisätiedot:
Sara Salomaa Elon viestintä p. 044 5505450