Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

YEL-vakuuttaminen vuonna 2024

Vuodenvaihde tuo aina mukanaan joitain muutoksia YEL-vakuuttamisen tärkeisiin lukuihin.

Ensi vuonna YEL-maksut pysyvät vuoden 2023 tasolla, mutta YEL-työtulorajat muuttuvat.

Tälle sivulle on koottu ajankohtaista tietoa yrittäjille vuodenvaihteeseen 2023–2024 liittyen. 

YEL-vakuutusmaksut vuonna 2024

 YEL-vakuutusmaksu pysyy ensi vuonna samalla tasolla kuin tänä vuonna eli se on alle 53-vuotiailla ja yli 63-vuotiailla 24,10 % sekä 53–62-vuotiailla 25,60 % yrittäjän työtulosta.

Katso vuoden 2024 sosiaalivakuutusmaksut

YEL-työtulorajat vuonna 2024

  • Alaraja 9 010,28 €/v
  • Mahdollisuus kuulua työttömyysturvan piiriin
    14 803 €/v
  • Yläraja 204 625,00 €/v

Voit päivittää työtulosi tarvittaessa ajan tasalle Elon verkkopalvelussa.

Kirjaudu palveluun

Vuodenvaihteessa kannattaa varmistaa, että YEL-työtulosi on oikealla tasolla

YEL-työtulosi pitää vastata oman työpanoksesi arvoa yrityksessäsi. Käytännössä se tarkoittaa sellaista rahasummaa, joka maksettaisiin samaan työhön palkatulle yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle. 

Kaikkien yrittäjien YEL-työtuloon tehdään 1.1.2024 vuosittainen lakisääteinen korotus palkkakertoimella. Sen tarkoituksena on pitää yrittäjän työtulo mukana yleisessä palkka- ja hintakehityksessä. Seuraavan vuoden työtulo näkyy verkkopalvelussamme vakuutuksesi YEL-työtulo -välilehdellä.

Pidä huolta työtulosi päivittämisestä aina, kun yrittäjätoiminnassasi tapahtuu muutoksia. Kun pidät työtulosi ajan tasalla, ei kolmen vuoden välein tehtävä työtulojen tarkistus aiheuta siihen muutostarpeita.

Työtulosi vaikuttaa vanhuuseläkkeen ohella suoraan erilaisten sosiaalietuuksien ja muiden eläkkeiden tasoon, joten oikein mitoitettu työtulo tuo sinulle turvaa jo työuran aikana. Pitämällä työtulon oikealla tasolla, varmistat toimeentulosi niin sairauden, vanhemmuuden kuin vanhuudenkin aikana.  

Jos työtulosi jää vuositasolla alle työttömyysturvassa määritellyn alarajan 14 803 euroa (2024), et voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi etkä ole oikeutettu Kelan peruspäivärahaan. Yrittäjän työssäoloehtoa ei kerry ajalta, jolloin YEL-työtulo jää alle määritellyn rajan.


Voit vähentää maksetut YEL-maksut verotuksessa

Yrittäjänä voit vähentää YEL-maksusi omassa tai puolisosi verotuksessa, kun olet itse maksanut YEL-maksusi. YEL-maksut voi vähentää yrityksen kuluina, jos yrityksesi on maksanut YEL-maksut. Huomioithan, että yrittäjänä sinun tulee itse huolehtia YEL-maksujen vähentämisestä verotuksessa. Maksutiedot eivät siirry eläkeyhtiöltä Verohallinnolle. Saat Elon verkkopalvelusta tulosteen maksetuista YEL-maksuista tarvittaessa. 

Kirjaudu verkkopalveluun

Vakuutusasiat 

Verkkopalvelussamme voit

  • tulostaa todistuksia
  • pyytää maksuaikaa laskulle
  • muuttaa työtuloasi sekä
  • ilmoittaa muuttuneista tiedoista.

Ota verkkopalvelu käyttöön >

Kirjaudu verkkopalveluun >

Tulevatko laskusi jo sähköisesti? 

Jos yritykselläsi on verkkolaskuosoite käytössä, voit ilmoittaa sen verkkopalvelussamme. Pääset ilmoittamaan uuden osoitteen kirjautumalla verkkopalveluun yritysasiakkaana.

Ota sähköiset laskut käyttöön >

Kirjaudu verkkopalveluun >

Oletko palkkaamassa työntekijää?

Kun työnantajana palkkaat työntekijän työsuhteeseen, sinun on vakuutettava hänet lakisääteisellä työeläkevakuutuksella (TyEL).

Lue lisää ja ota TyEL-vakuutus >
 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>