Elos nya verktyg hjälper företag förstå arbetsoförmåga och sänka risken
/ Blog

Psykiska sjukdomar var den vanligaste orsaken till invalidpension beviljad av Elo år 2019. Under 35-åringars ansökningar om invalidpension ökade med 25 procent och psykisk ohälsa var den vanligaste orsaken. Även om en del av de unga arbetstagarnas symptom stammar från barndomshemmet och resurserna där har arbetsplatsens åtgärder bevisligen en koppling till psykiska symptom och arbetsförmåga.
I Elos och Arbetshälsoinstitutets undersökning om arbetslivsförväntningar bland unga anställda inom handeln fanns ett samband mellan nedstämdhet och hopplöshetskänslor och ett upplevt sämre chefsarbete. Skillnaden jämfört med unga utan psykiska symptom var tydligast när det gällde tillräcklig respons från chefen och hur intresserad de unga upplevde att chefen var av deras hälsa och välbefinnande.
Sambandet mellan chefsarbetet och arbetsförmågan bekräftas också av Ossi Aura, utvecklare och forskare i personalproduktivitet, i hans analyser av finländska företag. Anställda som upplever att chefen inte litar på dem och inte är rättvis mot alla har oftare nedsatt arbetsförmåga än anställda som upplever att chefen stöder dem tillräckligt. Förtroendekapitalet påverkar bedömningen av arbetsförmågan på lång sikt – den anställdas bedömning av sin egen framtida arbetsförmåga på två års sikt är beroende av det upplevda förtroendet från chefens sida.
Att släcka ständiga bränder belastar hela arbetsgemenskapen
I företag där risken för arbetsoförmåga är hög har det vanligtvis redan under flera år förekommit sjukledigheter som tenderar bli allt mer utdragna. Ofta har företagshälsovården uttryckt sin oro över att belastningen på de anställda ökat och deras återhämtning försämrats och att stödet från cheferna upplevs som svagt. Eventuellt är arbetsmiljöledningens processer fortfarande under utveckling och oklara roller och ansvarsområden leder till att anställda som behöver stöd inte alltid identifieras och även långa sjukledigheter kommer som en överraskning.
Att ”släcka bränder” på det här sättet sysselsätter och belastar i synnerhet cheferna orimligt mycket, särskilt om de inte får tillräckligt med stöd från sina egna chefer. Oftast märks situationen också i arbetsgemenskapens verksamhet genom att det gemensamma ansvarstagandet urholkas och arbetsklimatet försämras. Personalen belastas av ständig underbemanning och av att behöva sköta sjuklediga kollegers uppgifter utöver sina egna.
Nytt verktyg konkretiserar nivån på ledarskapet i företaget
Elos nya kartläggningsverktyg ger företag i riskzonen en bild av hur chefsarbetet behöver utvecklas. Verktyget utnyttjar företagens resultat från Elos arbetsplatsenkät och räknar utifrån dem ut ett indextal som beskriver nivån på ledarskapet och chefsarbetet i företaget. Indextalet påverkas av personalens bedömning av sin egen arbetsförmåga, arbetshantering och motivation. Indexet bygger på Ossi Auras och hans samarbetspartners omfattande serie undersökningar av finländska företag, och avspeglar det upplevda förtroendet från chefen, arbetsgemenskapens kollektiva ansvarstagande och ett gott arbetsklimat.
Kartläggningsverktyget ger ett företag i riskzonen bättre insikt i ledarskaps- och chefsproblem i olika enheter inom företaget. Det här hjälper företaget rikta in åtgärder för att utveckla chefsarbetet i de enheter där riskerna är störst och möjligheterna att påverka bäst.
Verktyget visar företagsledningen utvecklingsåtgärdernas potentiella effekter på ett lättfattligt sätt genom ekonomiska nyckeltal och jämförelsetal, vilket hjälper den högsta ledningen att investera i att utveckla chefsarbetet och minska riskerna för arbetsoförmåga vid rätt tidpunkt.
Systematisk ledning av processerna i anslutning till arbetsförmågan kostar inte nödvändigtvis någonting. Företaget kommer långt med att utreda nuläget och identifiera riskerna, slå fast ansvars- och rollfördelningen och aktivt leda och följa upp nyckeltalen.