Jumplink

Läroavtalsutbildning öppnade dörren till det nya drömjobbet som chef – Mika Virolainens karriär fortsätter tack vare rehabilitering

/ Artikel

Utmattning, burn out, egen uppsägning, depression. Mika Virolainens arbetskarriär stannade temporärt upp när arbetsgivaren fusionerades och arbetskulturen ändrade. Tack vare Elos yrkesinriktade rehabilitering har han nu återvänt till arbetslivet och njuter av en ny karriär på Turun Ekotori Återvinningscentral.

Mika Virolainen har alltid gillat att arbeta. Han har utbildat sig till merkonom, men inledde sin arbetskarriär redan i tolv års ålder som städare i banker. Karriären fortsatte via en snabbmatskedja till olika försäljaruppgifter inom finansbranschen.

År 2013 tog den belönade försäljarens karriär en ny vända när den dåvarande arbetsgivaren fusionerades. Verksamhetskulturen och ledarskapssättet ändrade och kändes plötsligt främmande. Virolainen utmattades. Slutligen körde han in i väggen.

– Så småningom blev det alldeles outhärdligt att gå på jobb, så jag sa upp mig, berättar Virolainen. Även om det inte var något fel på arbetsgivaren kändes det omöjligt att fortsätta på samma arbetsplats.

Depressionen gjorde arbetsoförmögen

Efter att ha sagt upp sig hade Virolainen ingen brådska att hitta ett nytt jobb, han hade besparingar och kunde leva på dem en tid. Ett par år var han helt sysslolös. Samtidigt blev den tidigare så entusiastiska och arbetsglada mannens humör allt dystrare.

– Varje dag blev dimmig och mörk, och inget gav mig längre glädje. Jag blev deprimerad för att jag inte hade något att göra. Lyckligtvis hade Virolainen ett par nära vänner som tvingade honom med i hobbyverksamhet och på långpromenader. Det höll huvudet på ytan, även om Virolainen medger att de dåliga stunderna var verkligen dåliga.

– Det finns ett starkt stigma vid psykisk ohälsa, man känner lätt att man misslyckats, beskriver Virolainen. Självförtroendet rasar bit för bit och tröskeln för att pröva nytt blir jättehög.

I något skede tändes gnistan för arbete.

– Jag konstaterade att jag nog måste börja göra något. Jag hade fått ett erbjudande från försäkringsbranschen, men ville inte tillbaka till den cirkusen, berättar Virolainen. Den egna karriären behövde alltså en ny riktning.

Rehabiliteringen öppnar nya möjligheter

Från tidigare erfarenhet från arbetslivet kände Virolainen till att Elo erbjuder yrkesinriktad rehabilitering för personer vars arbetskarriär riskerar avbrytas på grund arbetsoförmåga. Han kontaktade Elo för att få veta mer om de olika sätten att återvända till arbetslivet.

Snart hade han kommit överens om yrkesinriktad rehabilitering. Eftersom Virolainen saknade anställning, gjordes rehabiliteringsplanen upp med en privat karriärcoach. Elo stod för kostnaderna.

Som rehabiliteringsform valdes arbetsprövning, vilket har visat sig underlätta återgången till arbetslivet efter en lång sjukledighet. Initiativrik som han var fann Virolainen själv rehabiliteringsplatsen via sina gamla kontakter på Turun Ekotori i Åbo.

– Jag visste att Ekotori jobbade med återvinning och erbjöd arbetsmöjligheter.

Virolainen anser att fördelen med arbetsprövning är att man då snabbt ser ifall de nya arbetsuppgifterna lämpar sig för en och hur man passar in i arbetsgemenskapen.

– Men det absolut bästa är att man då kommer in i arbetsrytmen igen och får åter ett grepp om arbetslivet, säger Virolainen.

Läroavtal gav färdigheter att bli chef

Redan efter ett par månader märkte Virolainen att han stortrivdes på Ekotori. Också arbetsgivaren var nöjd med den nya arbetstagaren.

– Jag kände genast på mig att här ville jag jobba resten av livet, säger Virolainen.

Eftersom många av Ekotoris dåvarande chefer var nära pensionsåldern och företaget ville i god tid förbereda sig för arbetsrotation, öppnade sig möjligheten för chefsarbete för Virolainen. För att känna sig trygg önskade han sig emellertid mer kunskap om chefsarbete. Elo rekommenderade att Virolainen som en del av sin rehabilitering avlade en yrkesexamen  inom ledarskap genom läroavtal.

Nu ansvarar Virolainen för webbshopen på Ekotori vid sidan om sitt chefsjobb. Det nya arbetet och de nya arbetskamraterna har gett innehåll i livet. Ett stort tack går till Elo och den yrkesinriktade rehabiliteringen.

– Det har haft en enorm inverkan i mitt liv. Jag vet inte var jag skulle vara utan rehabiliteringen.

Det är viktigt att man kommer upp från soffan, tycker Virolainen. Man måste aktivt söka om hjälp, såsom Virolainen gjorde hos Elo.

– I Elo var processen snabb, vilket ju var bra, för mina besparingar höll på att ta slut, säger Virolainen och berömmer kontakten till Elos kundservice. Den egna kontaktpersonen var lätt att nå och beslutsfattandet raskt.

– Tack vare Elo började sakerna rulla igen, säger mannen och ler.

 

  • Syftet med pensionsbolagens yrkesinriktade rehabilitering är att förebygga risken för arbetsoförmåga. Meningen är att man ska kunna fortsätta i arbetslivet trots sjukdom.
  • Att fortsätta arbeta ger innehåll och mening åt livet. Rehabiliteringen hjälper dig att uppdatera ditt kunnande, vilket är till en fördel på arbetsmarknaden. Vanligen är lönen i arbetslivet också högre än pensionen. Man tjänar in mer ålderspension när man arbetar.
  • Det lönar sig för arbetsgivaren att hålla fast vid kompetent personal och satsa på utveckling och upprätthållande av arbetsförmåga. Kostnaderna för sjukfrånvaron och särskilt invalidpensioner kan i det långa loppet bli verkligen höga för arbetsgivaren.
  • Rehabiliteringen är kostnadsfri för både arbetsgivaren och rehabiliteringsklienten.

Sök efter artiklar och nyheter