Elle, mille, ming, mang ... Du är ute! – Är strategisk ledning av arbetsförmåga även annat än lotteri?
/ Blog

Strategisk ledning av arbetsförmåga pratas om särskilt nu när Finland är på väg in i tiden efter corona. Företagen tittar närmare på riskerna och deras konsekvenser. Efter coronan undrar man hur undantagstiden har påverkat människors arbetsförmåga. De som arbetat normalt mitt i coronan kan vara påverkade av coronastress. De som har arbetat på distans lider kanske av distansarbetsapati, och de som redan har blivit sjuka kan ha följdsymtom. Företagen står därför inför en svår höst med tanke på arbetsförmåga, då alla dessa grupper av arbetstagare borde beaktas när det gäller stöd till arbetsförmågan.
Strategisk ledning av arbetsförmågan är inte bara att titta på individers hälsotillstånd, utan en bredare granskning av ledningen. Nu mer än någonsin är det bra att börja tänka på risker för arbetsförmågan ur ett strategiskt perspektiv. Hur påverkar affärsverksamhetens särdrag arbetsförmågan och hur påverkar de situationsrelaterade frågorna personalledningen. Det är bra att komma ihåg att ledning av arbetsförmågan inte är något separat, utan en del av företagsledningen. På sätt och vis finns det två hierarkiska nivåer för ledning av arbetsförmåga: på toppnivån byggs processer och inom den finns nivån för stöd till individens arbetsförmåga. Dessa nivåer är beroende av varandra och lika viktiga för ett företags framgång. Syftet med strategisk ledning av arbetsförmåga är att säkerställa att stödjande processer för arbetsförmåga blir en del av företagets affärsverksamhet.
Vi vet redan mycket om risker för arbetsoförmåga. Enligt Arbetshälsoinstitutets kalkylator (Prognos för arbetsförmåga | Uppgifter om arbetslivet | www.tyoelamatieto.fi) är de viktigaste riskfaktorerna för individen relaterade till arbetstagarens ålder, upplevda hälsotillstånd, yrkesstatus, antalet sjukskrivningar under det gångna året, antalet kroniska sjukdomar, sömnsvårigheter, kroppsmasseindex och rökning. Listan kan vara ångestfylld på grund av arbetsgivarnas begränsade möjligheter att påverka dessa viktiga riskfaktorer. En hälsosam livsstil hos arbetstagarna har en förebyggande effekt på utvecklingen av många kroniska sjukdomar och därmed på den upplevda hälsan. I det stora hela påverkas dock arbetsförmågan främst av stödåtgärderna på arbetsplatsen.
Ur forskningssynpunkt har vi haft mindre information om de faktorer som stödjer arbetsförmågan och den hälsosamma arbetskarriären än om risker. Hemligheten med en hälsosam arbetslivskarriär undersöktes i en registerstudie som beställdes av Elo på basis av ett stort befolkningsurval, i vilken Arbetshälsoinstitutet undersökte närmare 200 000 arbetstagare under en 11-årsperiod. Syftet var att förstå vilka faktorer som var inblandade i ett litet antal sjukskrivningar under arbetslivet och i övergången direkt från arbetslivet till ålderspension. Åtta yrkesgrupper som traditionellt arbetat inom de näringsgrenar där risken för arbetsoförmåga är störst valdes ut för närmare granskning: social- och hälsovårdstjänster samt bygg- och tjänstesektorn. Inom dessa yrkesgrupper, som gör presterande arbete, förklarade arbetstagarrelaterade faktorer endast en liten del av den organisationsspecifika variationen i sjukfrånvaron. Övergången direkt från arbetslivet till ålderspension förklarades främst av faktorer som inte var individuella. Resultatet hänvisar starkt till variationen mellan organisationerna i stödaktiviteter för arbetsförmågan.
Effektiviteten hos åtgärder på arbetsplatsen för att förebygga arbetsoförmåga har fastställts i flera finländska och internationella studier. Denna forskningskunskap tillsammans med god praxis är sammanställd i Första kvalitetsstandarden för förebyggande av arbetsoförmåga (The CSA Work Disability Management System Standard (CSA Z1011) is now available | CRWDP) som publicerades av Kanadas forskningscenter för hantering av arbetsoförmåga CSA under sommaren 2020. Huvudbudskapet i standarden till arbetsplatserna är att integrera ledning av arbetsförmåga som en del av ledningssystemet. Annars finns det en risk för att ledning av arbetsförmågan förblir enstaka, frånkopplade, reaktiva och individinriktade åtgärder utan bevisad effektivitet. Det första steget i utvecklingen av denna strategiska ledning av arbetsförmåga är att noggrant undersöka den nuvarande situationen. Vad är det som redan fungerar i vårt företag, och vilka hinder för en övergripande ledning av arbetsförmågan kan identifieras?
Elos omarbetade Kartläggning av nuläget i fråga om arbetshälsoledning gör det möjligt att genomföra denna lägesbedömning i områdena i enlighet med kvalitetsstandarden. Med hjälp av kartläggningen som finns tillgänglig i vår webbtjänst får företaget omedelbart en uppskattning av nivån på ledningen av arbetsförmåga i förhållande till andra företag av samma storlek. Dessutom kommer företaget att få en rapport om de huvudsakliga riskerna i arbetsoförmågan tillsammans med de föreslagna åtgärderna. I åtgärdsförslagen betonas tre huvudområden för förbättringar med konkreta steg. Oavsett utvecklingsstadiet i företagets ledning av arbetsförmåga bidrar kartläggningen till att på ett övergripande sätt klargöra den aktuella situationen, och stöda utarbetandet av utvecklingsmål. Dessutom kommer kartläggningen i framtiden att fungera som ett revisionsverktyg i enlighet med den kontinuerliga utvecklingsmodellen och ge regelbunden respons om uppnåendet av de uppsatta målen och eventuella nya utvecklingsbehov.
Elo vill hjälpa företag att utveckla ledningen av arbetsförmågan till en strategisk nivå med lättförståeliga stegmärken, så att organisationer kan leda arbetsförmågan på ett målinriktat sätt som är integrerat som en del av annan affärsverksamhet. På detta sätt tvingas ingen arbetstagare ut ur arbetslivet på grund av otillräckliga åtgärder för att stödja arbetsförmågan, utan de välutvecklade processerna stödjer företagets alla arbetstagare – även dem vars arbetsförmåga inte har minskat. Hantering av risker för arbetsoförmåga behöver inte vara ett lotteri eller en slump – med Elos verktyg kan varje företag lyckas!
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
Marjo Wallin och Anu Suutela-Vuorinen
Marjo Wallin arbetar i Elo som utvecklingschef för ledning av arbetsförmåga och Anu Suutela-Vuorinen som tjänstechef för ledning av arbetsförmåga.