Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Jopa kolmannes ei selvitä eläkettään etukäteen – elämänmuutokseen kannattaa varautua

/ Uutinen

Ihmisten kiinnostus tulevan eläkkeensä määrästä on kasvanut viime vuosina. Silti iso osa jättää selvittelyt edelleen kokonaan tekemättä. Työeläkeyhtiö Elossa vakuutetuista työntekijöistä vain 70 prosenttia selvittää etukäteen tulevan vanhuuseläkkeensä tason. Selvittelyt tehdään usein viime metreillä eli vain muutama kuukausi ennen eläkkeen alkua.

Eläkkeiden ennakkoarvioiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Vuonna 2021 Elossa vakuutetuista työntekijöistä 70 prosenttia ja yrittäjistä 73 prosenttia katsoi etukäteen arvion tulevan vanhuuseläkkeensä tasosta. Esimerkiksi vuonna 2018 luku oli vielä huomattavasti alhaisempi eli tällöin Elon eläkkeenhakijoista 49 prosenttia ei katsonut lainkaan arviota tulevan eläkkeensä tasosta.

Työeläkeyhtiö Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara pitää yllättävänä, että jopa kolmannes ei selvitä tulevaan eläkkeeseen liittyviä yksityiskohtia. 

– Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos. Ennen eläkkeelle siirtymistä kannattaa perehtyä omaan toimeentuloon ja arvioida, miten eläke kattaa elämisen menot.

Vaikka valtaosa tutustuukin tulevaan eläketurvaansa työeläkeotteen kautta, omasta työeläkeyhtiöstä saatavien henkilökohtaisten eläkearvioiden arvoa ei kannata ohittaa. 

– Eläkkeen määrään vaikuttaa paitsi työskentelyhistoria, myös eläkkeelle siirtymisen hetki. Perussääntö onkin, että mitä pidempään työelämässä jatkaa, sitä suuremmaksi eläke myös muodostuu. Vanhuuseläkkeelle voi siirtyä milloin tahansa täytettyään oman alimman eläkeikänsä. Työskentelyä voi myös halutessaan jatkaa ja jäädä eläkkeelle vasta myöhemmin itse valitsemanaan ajankohtana. Siksi työeläkeotteen tarkistamisen lisäksi kannattaa tehdä erilaisia ennakkoarvioita tulevan eläkkeensä määrästä, avaa Saulivaara.

Työskentelemällä esimerkiksi vuoden yli alimman eläkeiän 3000 euron kuukausipalkalla, saa työskentelystä lisää eläkettä noin 45 euroa kuukaudessa. Lisäksi koko eläkkeen määrään tulee 4,8 prosentin pysyvä korotus.

Yksi keino eläkeaikaisen toimeentulon kohentamiseen on työnteon jatkaminen eläkkeellä. Vanhuuseläkkeen rinnalla saa työskennellä ilman ansiorajoja.

– Työnteko eläkkeellä on monille houkutteleva vaihtoehto. Jos intoa ja voimavaroja riittää, voi työnteko tarjota tärkeitä merkityksellisuuden tunteita ja antaa mukavaa väljyyttä omaan kukkaroon. Myös eläkkeen rinnalla tehdystä työstä kertyy eläkettä. Kaikki on kotiinpäin, vinkkaa Saulivaara.

Eläkearviot tulevasta eläkkeestä tehdään turhan myöhään

Työeläkeyhtiö Elon eläkearvion tehneistä vanhuuseläkkeelle jääneistä yrittäjistä 51 prosenttia teki ensimmäisen arvion vasta 0-3kk ennen eläkkeen alkua. Työntekijöistä vastaava luku on 38 prosenttia arvion tehneistä. 

Mitä aiemmin eläkkeelle jäämiseen alkaa varautua, sitä helpommin muutos sujuu.

– Suunnittelu kannattaa aloittaa viimeistään paria vuotta ennen H-hetkeä ja miettiä, miten sopeuttaa eläkeaikaiset tulot ja menot. Paria kuukautta ennen eläkettä ei enää ehdi tehdä kovin suuria liikkeitä oman taloudenhoidon osalta. 

Oman talouden lisäksi eläke elämänmuutoksena on asia, jota kannattaa miettiä laajemminkin.

– On hyvä pohtia esimerkiksi, miten työssäkäynnin loppuminen vaikuttaa omaan ajankäyttöön ja ihmissuhteisiin ja sopeuttaa menot eläkeaikaisiin tuloihin. Näin eläkkeelle jääminen ei ole hyppy tuntemattomaan vaan harkittu askel uuteen elämänvaiheeseen, kertoo Saulivaara.

Jäätkö pian vanhuuseläkkeelle? Huomioi seuraavat asiat:

  • Selvitä milloin voit jäädä eläkkeelle. Tämä tapahtuu verkossa osoitteessa www.elo.fi/elake. Saat meidät kiinni myös puhelimitse (arkisin klo 8-16.30) numerosta 020 694 726.
  • Katso arvio vanhuuseläkkeesi määrästä. Saat sen omasta eläkeyhtiöstäsi. Elossa vakuutetut työntekijät ja yrittäjät voivat katsoa oman eläkearvion osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu
  • Vanhuuseläkkeelle jääminen edellyttää työsuhteen päättymisen. Irtisano työsuhteesi normaaleja irtisanomisaikoja noudattaen. Yrittäjät voivat jatkaa yritystoimintaansa aivan kuten ennenkin.
  • Hae eläkettä noin kaksi viikkoa ennen eläkkeen alkamista omasta eläkeyhtiöstäsi. Elossa vakuutetut voivat hakea vanhuuseläkettä osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu.
  • Pohdi, haluatko jatkaa työntekoa vanhuuseläkkeellä tai yrittäjänä.
  • Hyödynnä eri tahojen eläkeläisalennukset.
  • Suunnittele ajankäyttöäsi ja mikä tärkeintä – nauti uudesta elämänvaiheestasi!

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>