Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Ammatillinen kuntoutus antaa mahdollisuuden jatkaa töissä

/ Blogi

Heini Pellinen
 
Työurien pidentäminen osuu Elon päivittäisen tekemisen ytimeen. Teemme jatkuvasti arjessa töitä esimerkiksi työhyvinvoinnin eteen, jotta asiakkaamme viihtyvät työpaikoillaan, ja työnteko maittaa vanhuuseläkkeeseen asti.

Joskus elämä kuitenkin laittaa kapuloita rattaisiin. Silloin työkyky voi heiketä, vaikka moni asia työpaikalla olisi kohdallaan ja työniloa olisi vaikka muille jakaa. Useimmiten sairastelut pystytään selättämään oikealla hoidolla, työpaikalla tehdyillä työjärjestelyillä ja mahdollisimman varhaisella paluulla töihin. On kuitenkin tilanteita, jotka vaativat erikoistuneempia keinoja ja hyviä neuvoja – esimerkiksi työeläkeyhtiön tarjoamaa ammatillista kuntoutusta.

Mutta mitä ihmettä on ammatillinen kuntoutus?

Kuntoutus-sana tuo herkästi mieleen fysioterapian. Siitä ammatillisessa kuntoutuksessa ei kuitenkaan ole kyse. Pähkinänkuoressa voi todeta, että ammatillinen kuntoutus on mahdollinen reitti takaisin työelämään. Sen tarkoitus on löytää työ, jossa työskentely onnistuu sairaudesta huolimatta.

Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu henkilöille, joilla sairaus aiheuttaa työkyvyttömyyden uhan lähivuosina tai heikentää olennaisesti työ- ja ansiokykyä. Tällainen tilanne voi tulla eteen esimerkiksi raskasta fyysistä työtä tekevällä henkilöllä, jonka tuki- ja liikuntaelinsairaus tekee fyysisestä varastotyöstä mahdotonta. Vaativaa asiantuntijatyötä tekevä henkilö voi puolestaan mielenterveydellisistä syistä kokea vanhan työnsä liian vaativaksi, jolloin voi olla paikallaan miettiä uudenlaista työtä.

Monta mahdollisuutta päästä takaisin töihin

Jos henkilö siis huomaa omassa työkyvyssään selvää heikentymistä tai hän on palaamassa töihin pitkän sairausloman jälkeen, se on oikea paikka kääntyä työterveyshuollon ja työnantajan puoleen.

Lyhytkestoisen työkyvyttömyyden aikana toimeentulo on tietysti turvattu Kelan sairauspäivärahalla. Jos työkyvyttömyys kuitenkin pitkittyy ja nykyisissä työtehtävissä selviäminen näyttää haastavalta, etenemiseen löytyy monta vaihtoehtoa. Esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen keinot voivat olla avuksi. Kuntoutukseen kuuluu taloudellista etua: aktiivisten kuntoutustoimenpiteiden ajalta maksetaan kuntoutusrahaa. Lisäksi kuntoutujalle korvataan kuntoutuksen kuluja ja yrittäjälle voidaan myöntää elinkeinotukea.

Ammatillisen kuntoutuksen keinoista työhönvalmennusta käytetään yleensä tilanteissa, joissa työelämään paluu vaatii työkokeilua pidempikestoista perehtymistä ja opettelua uusiin tehtäviin. Työkokeilu auttaa työelämään paluussa kevennetyllä työjärjestelyllä esimerkiksi pitkän sairauspoissaolon jälkeen. Työkokeilulla voit tutustua kokonaan uuteen alaan ja arvioida sen soveltuvuutta terveydellesi.

Myös ammatillisen koulutuksen tukeminen on mahdollista. Lisäksi elinkeinotuella voidaan tukea oman yrityksen perustamista tai aiemman yritystoiminnan suunnan muuttamista terveydentilaan paremmin soveltuvaksi tai ammatinharjoittamista.

Elon kuntoutusasiantuntijat auttavat kuntoutumismatkan varrella

Me Elossa työskentelimme vuonna 2017 noin 2 900 kuntoutujan kanssa. Heistä 74 prosenttia on palannut takaisin työmarkkinoille kuntoutuksen ansiosta. Kuntouttajamme auttavat asiakkaitamme koko matkan ajan kuntoutuksen ennakkopäätöksestä aina etuuden maksamiseen. Tuemme esimerkiksi tuloksellisen kuntoutussuunnitelman laatimisessa. Tarpeen tullen yhdistämme asiakkaan ulkopuoliseen palveluntarjoajaan eli työhönvalmentajaan, jolta saa lisäapua eri kuntoutusmenetelmien pohdintaan ja valintaan. Paikallisilla työhönvalmentajilla on kattavaa ja käytännönläheistä tuntemusta oman alueensa työelämästä, mikä auttaa asiakasta kuntoutusmatkalla. Näin esimerkiksi Tampereella kuntoutuva asiakas saa apua oman kotikaupunkinsa läpikotaisin tuntevalta asiantuntijalta.

Lisäksi työhönvalmentajat auttavat asiakkaitamme huolehtimaan, että suunnitelmassa otetaan huomioon jäljellä oleva työkyky ja että siinä hyödynnetään kuntoutujan aiempaa osaamista ja koulutusta mahdollisimman hyvin.

Valitseepa asiakas sitten työkokeilun tai vaikka uudelleen kouluttautumisen, seuraamme kuntoutuksen onnistumista. Missä tahansa vaiheessa asiakas voi olla meihin yhteydessä, jos hänellä herää kysymyksiä ja huolia.

Mielekäs työelämä tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia

Toimeentulon kannalta työ on aina parempi vaihtoehto kuin työkyvyttömyyseläke. Palkka on työkyvyttömyyseläkettä suurempi, ja lisäksi uudesta työstä karttuu eläkettä vanhoja päiviä varten.

Ammatillisessa kuntoutuksessa on kuitenkin kyse myös paljon muusta. Henkilökohtaisen toimeentulon turvaamisen lisäksi työelämän jatkuminen parantaa elämänlaatua. Säännöllinen työnteko rytmittää elämää, antaa mahdollisuuden kehittää itseä ja omia taitoja sekä antaa mahdollisuuksia hienoille onnistumisen tunteille.

Työyhteisöön kuulumisen merkitystä jokapäiväiselle elämälle ei kuulu aliarvioida. Työkaverit voivat muodostaa vankan tukiverkon, johon voi tukeutua työ- tai yksityiselämän koetellessa.

Näin haet ammatillista kuntoutusta

Ammatillista kuntoutusta haetaan hakemuksella, jonka liitteenä tulee olla lääkärin B-lausunto. Ennakkopäätöstä kuntoutuksesta voi hakea ilman kuntoutussuunnitelmaa. Ennakkopäätös on voimassa 9 kuukautta kuntoutussuunnitelman tekemistä varten. Tarpeen mukaan voimme ohjata asiakkaan työhönvalmentajan puoleen.

Työeläkekuntoutusta voi hakea Elon helppokäyttöisen verkkopalvelun kautta. Palveluun pääsee kirjautumaan omilla pankkitunnuksilla osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu.

Lisätietoja ammatillisesta kuntoutuksesta löytyy täältä.
Heini Pellinen

Heini Pellinen

Kirjoittaja työskentelee Elossa asiakaspalvelupäällikkönä.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>