Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Työnantaja, älä päästä työntekijäsi työkykyä romahtamaan – apua kuntoutuksesta

/ Blogi

Päivi Musto-Väistö
Kun työnantaja kohtaa työntekijänsä kanssa työkykyhaasteita, me Elon asiantuntijat voimme olla tukena erilaisilla eläke- ja palveluvaihtoehdoilla, kirjoittaa Elon asiakaspalvelupäällikkö Päivi Musto-Väistö.
Kun työntekijän työkyky heikkenee, se vaikuttaa yksittäisen ihmisen lisäksi hänen organisaatioonsa: niin työyhteisö ja kuin työnantaja ovat vaarassa menettää arvokkaan osaajan. Niin harmillisen asian ei kuitenkaan tarvitse toteutua, sillä apua on tarjolla. Elon eläkepalvelut voivat tukea yrityksen työkykyjohtamista ammatillisen kuntoutuksen palveluilla tilanteissa, joissa työkyvyn heikkeneminen on päässyt pitkälle, mutta on vielä keinoja auttaa työntekijä takaisin työelämään.

Asiakkaamme saavat Elolta tukea ja neuvoja jo ennen kuin työntekijä on hakenut ammatillista kuntoutusta. Autamme myös hyödyntämään oikeita keinoja oikeaan aikaan. Eri tilanteissa parhaan ratkaisun tilanteeseen voivat tuoda Kelan etuudet, kuten osasairauspäiväraha, tai jokin määräaikainen eläkeratkaisu, kuten osakuntoutustuki tai kuntoutustuki.

Yksilöllistä tukea yksilöllisiin tilanteisiin

Tilanteesta riippuen työhönpaluu onnistuu työnantajan omin keinoin ilman ammatillista kuntoutusta tai kuntoutuksen avulla. Kun oman työpaikan keinot, kuten työn muokkaus, on käytetty eikä omaan työhön paluun onnistu, Elo voi ottaa kuntoutujan tueksi henkilökohtaisen työvalmentajan, jonka avulla reitti takaisin työelämään voi löytyä.

Kun työnantaja kohtaa työntekijänsä kanssa työkykyhaasteita, me Elon asiantuntijat voimme olla tukena erilaisilla eläke- ja palveluvaihtoehdoilla, joista ammatillinen kuntoutus on yksi. Neuvomme työnantajaa ja työntekijää kohti yksilölliseen tilanteeseen sopivan etenemispolun löytämistä.

Suunnitelma kasaan työvalmentajan avulla ja tsempillä

Jos työssä pysyminen tai työhönpaluu ovat mahdollisia ammatillisen kuntoutuksen tuella, mutta työhönpaluusuunnitelma eli kuntoutussuunnitelma ei synny omin voimin, Elon ulkoisen kuntoutuspalveluntarjoajan avulla löytyy työvalmentaja, jonka henkilökohtaisella avustuksella työntekijä laatii kuntoutussuunnitelman.

Hyvä ja laadukas suunnitelma varmistaa onnistuneen työhönpaluun ja työssä pysymisen pidemmällä tähtäimellä. Työnantajat voivat siis jättää polun suunnittelun sen parhaiten taitaville, mutta parhaat tulokset saadaan, kun suunnitelma laaditaan toimivassa yhteistyössä.

Silloinkin kun suunnitelmaksi muodostuu työkykyhaasteiden takia jokin muu kuin omalle työpaikalle paluu, olemme varmistamassa, neuvomassa ja seuraamassa työhönpaluusuunnitelman onnistumista eikä työnantajan tarvitse huolehtia, miten työntekijän työelämään paluu sujuu.

Huolehdimme myös määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä eli kuntoutustuella olevista ja olemme heihin henkilökohtaisesti yhteydessä. Näin selvitämme heidän tilanteensa ja autamme eteenpäin esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen pariin.

Asiakastarina: Työkokeilu auttoi Katjan uuteen alkuun

Lääkärinä työskennellyt Katja löysi tien takaisin työelämään. Hän sairastui vakavasti ja oli usean vuoden ajan poissa töistä. Elon tarjoaman työvalmentajan ja Katjan yhteistyöllä syntyi realistinen suunnitelma, jonka onnistumisen kannalta merkittävää oli Katjan oma motivaatio työhön paluuseen.

Paluu suoraan kokoaikatyöhön ei ollut mahdollista, joten päädyttiin työkokeiluun. Meni yhdeksän kuukautta osa-aikaisessa työssä, jonka ohessa Katja myös toi oman osaamisensa ajan tasalle. Vähitellen hän myös otti lisää vastuuta töissä.

Työvalmentaja oli Katjan rinnalla koko prosessin ajan selvittelemällä käytännön asioita, laatimalla hakemuksia ja pitämällä yhteyttä Eloon. Sen ansiosta Katja pystyi keskittymään työntekoon. Säännöllinen yhteydenpito Katjan, työvalmentajan sekä työnantajan välillä helpotti tiedonkulkua ja Katjan onnistumista kuntoutumisessaan.

Katjan kuntoutumisprosessia tuki myös räätälöity, yksilöllinen lähestymistapa. Kun työelämästä on poissa usean vuoden, työhönpaluu voi olla hyvin haastavaa ilman yksilöllisesti suunniteltua, tavallista pidempää työkokeilua. Kuntoutusvaihtoehdoista se on mahdollinen palvelu määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä eli kuntoutustuella olleelle.

Katja on aloittanut viime vuoden puolella terveyskeskuslääkärin työt entisessä työkokeilupaikassaan. Katja työskentelee vielä osa-aikaisesti ja saa osakuntoutustukea, mutta uskoo voivansa tulevaisuudessa työskennellä kokopäiväisenä lääkärinä.

– Työhönpaluuni ei olisi voinut enää sujuvammin mennä ja jälkikäteen tuntuu mahdottomalta ajatella, että se olisi onnistunut mitään muuta kautta. Työkokeilu ratkaisi kaikki ongelmani, tämä oli pehmeä lasku töihin, summaa Katja itse.

Lisätietoa kuntoutuksesta löytyy Elon sivuilta >

Katso myös video ammatillisesta kuntoutuksesta >

Tutustu Elon työkykyjohtamisen palveluihin >
Päivi Musto-Väistö

Päivi Musto-Väistö

Kirjoittaja työskentelee Elossa työkykyratkaisun palvelupäällikkönä

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>