Mitä työnantajan pitää tietää, kun työntekijä jää eläkkeelle?
/ Artikkeli

Työntekijä hakee eläkettä itse Elosta, työnantaja puolestaan ilmoittaa ansiotiedot ja työsuhteen päättymispäivän tulorekisteriin.
– Jotta eläkkeelle jääminen ei tule yllätyksenä, eläkesuunnitelmat on hyvä ottaa puheeksi hyvissä ajoin ennen työntekijän eläkeikää. Asiaa olisi hyvä kuljettaa mukana esimerkiksi kehityskeskusteluissa, neuvoo Elon kehittämispäällikkö Satu Saulivaara.
Kun eläkkeelle jääminen tulee ajankohtaiseksi, työntekijä hakee eläkettään itse. Prosessiin liittyy kuitenkin myös työnantajan näkökulmasta huomioitavia asioita.
Työntekijä päättää työsuhteensa ja hakee eläkettä Elosta
Työntekijä voi jäädä vanhuuseläkkeelle, kun hän on täyttänyt vähintään alimman eläkeikänsä. Eläkeikä riippuu syntymävuodesta, ja eläkkeelle voi jäädä vapaasti valitsemanaan ajankohtana alimman ja ylimmän eläkeiän välillä.– Elon verkkopalvelusta löytyy työkalu, josta työnantaja voi tarvittaessa käydä tarkistamassa työntekijöidensä eläkeiät, Saulivaara neuvoo.
Ennen kuin vanhuuseläke voi alkaa, työntekijän täytyy päättää työsuhde. Työsuhde irtisanotaan normaaleja irtisanomisaikoja noudattaen.
– Työsuhde päättyy automaattisesti ylimmässä eläkeiässä, mutta siihen asti työntekijän käsissä, milloin hän haluaa irtisanoutua ja jäädä eläkkeelle, Saulivaara muistuttaa.
Työntekijä on vastuussa eläkehakemuksen jättämisestä työeläkeyhtiöön. Työnantajana voit neuvoa työntekijöitäsi, että eläkkeen hakeminen hoituu kätevimmin Elon verkkopalvelussa. Eläkettä kannattaa hakea noin kaksi viikkoa ennen eläkkeen alkamista.
Työnantaja ilmoittaa tiedot tulorekisteriin
Työnantajana sinun tulee ilmoittaa työntekijän ansiotiedot suoraan tulorekisteriin, myös työntekijän jäädessä eläkkeelle. Kun työntekijä on jäämässä vanhuuseläkkeelle, ansiotietojen lisäksi tulorekisteriin täytyy ilmoittaa työsuhteen päättymispäivä.– Työsuhteen päättymispäivä on tulorekisterissä vapaaehtoinen tieto, mutta se on tärkeää muistaa ilmoittaa, sillä työeläkeyhtiö tarvitsee tiedon vanhuuseläkkeen myöntämistä varten, Saulivaara neuvoo.
Jos työntekijälle on kertynyt lomia, ne täytyy käyttää ennen työsuhteen päättymistä. Vaihtoehtoisesti voit sopia työntekijän kanssa, että lomat maksetaan hänelle rahana. Silloin lomarahoista karttuu työntekijälle vielä eläkettä.
Työssä voi jatkaa myös eläköitymisen jälkeen
Jos työntekijälläsi on intoa jatkaa työssään vaikka eläkeikä on tullut täyteen, ei sinun tarvitse luopua osaajasta. Työsuhde täytyy päättää aina työntekijän jäädessä vanhuuseläkkeelle, mutta voit hyvin tehdä hänen kanssa uuden sopimuksen ja ottaa hänet takaisin töihin. Vanhuuseläkeläinen voi nimittäin tehdä töitä niin paljon kuin haluaa ilman, että se vaikuttaa eläkkeen maksamiseen.
– Työnantaja pystyy siis hyvin hyödyntämään eläkkeellä olevia työntekijöitään. Nykyään on hyvin tyypillistä, että työntekijä työskentelee jonkin aikaa vielä eläkkeen rinnallakin vanhan työnantajansa palveluksessa. Ja toki hän voi hakea ihan uusiakin töitä, Saulivaara kertoo.
Jos työntekijä jatkaa töitä vanhuuseläkkeen rinnalla, täytyy työsuhde vakuuttaa hänen ylimpään eläkeikäänsä saakka.
Vanhuuseläke, osittainen vanhuuseläke, työuraeläke, työkyvyttömyyseläke vai työuraläke? Tutustu eri eläkelajeihin täällä. >
Jos haluat tutustua eläkkeisiin pintaa syvemmältä, katso tästä tallenne Elon webinaarista. >