Suoraan sisältöön

Uusille urille ammatillisen kuntoutuksen avulla? Hyvä suunnittelu takaa parhaan lopputuloksen

/ Blogi

Tuuli Härkönen

 

Työkyky on muuttuvaa. Erilaiset elämäntilanteet, sairaudet, voimavarat ja työn muutokset voivat vaikuttaa siihen, että työntekijä tarvitsee tukea ja apua työssä jatkamiseen. Kun työntekijällä on heikentyneen työkyvyn vuoksi haasteita jatkaa omassa työssä, voidaan työpaikalla tehdä monenlaisia toimia. 

 

Erilaiset työn muokkaukset ja työhön paluun suunnittelu esimerkiksi pidemmän sairauspoissaolon jälkeen on tärkeää tehdä yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Työterveyshuoltolain mukainen työkokeilu ja kevennetty työhön paluu Kelan osasairauspäivärahalla ovat usein riittävä tuki työhön paluuseen.

 

Kuntoutuksen suunnittelussa edetään portaittain

 

Jos työntekijällä on sairauden vuoksi uhka jäädä lähivuosina työkyvyttömyyseläkkeelle, voi työeläkelain mukainen ammatillinen kuntoutus olla sopiva tuki työelämässä jatkamiseen. Onnistuneen kuntoutuksen pohjana on hyvä suunnitelma. 

 

Ammatillisen kuntoutuksen suunnittelussa edetään portaittain. Ensin selvitellään, miten kuntoutujan koulutus- ja työhistoriaa voidaan hyödyntää kuntoutussuunnitelman teossa. Kuntoutujilla on usein monenlaista osaamista, jota hyödynnetään suunnittelussa työkyky huomioiden.

 

Työpaikalla tapahtuvat keinot ovat ensisijaisia työhön paluun suunnittelussa

 

Ammatillisen kuntoutuksen suunnittelu lähtee aina työntekijän oman työkokemuksen, koulutuksen ja osaamisen hyödyntämisestä. Työkokeilu on käytetyin ammatillisen kuntoutuksen muoto. Sen suunnittelun tulisi käynnistyä työnantajan ja työterveyshuollon sekä työntekijän yhteisessä työterveysneuvottelussa. Elon kuntoutusasiantuntija neuvottelee tarvittaessa kuntoutujan luvalla työnantajan työterveyshuollon ja henkilöstöhallinnon kanssa mahdollisuudesta toteuttaa kuntoutusohjelma työpaikalla.

 

Jos työpaikalla tuettavat keinot, kuten työkokeilu tai työhönvalmennus eivät johda terveydentilan kannalta sopivassa työssä jatkamiseen, selvitetään mahdollisuudet esimerkiksi täydennyskoulutukseen. Ammatillinen kuntoutus voidaan toteuttaa kokonaan uudelle alalle ammattiin johtavana koulutuksena, jos aiemman koulutuksen ja kokemuksen hyödyntäminen työhön paluussa ei ole mahdollista terveydellisistä syistä. Uuden koulutuksen tulee tukea kuntoutujan mahdollisuutta jatkaa työelämässä mahdollisimman pitkään. Alan tulee olla myös sairauden kannalta sopiva. Koulutuksen tulee siis vähentää työkyvyttömyyseläkkeen riskiä.

 

Joskus kuntoutujalla voi olla pitkäaikainen haave kouluttautua ihan uudelle alalle, mutta se ei välttämättä ole työeläkeyhtiön ammatillisena kuntoutuksena tuettavissa. Silloin voidaan selvittää, olisiko rahoitusta koulutukseen saatavissa esimerkiksi Kelan, Työllisyysrahaston tai työttömyyskassan kautta.

 

Elon kuntoutuksen asiantuntijat ja lääkärit tekevät tiivistä yhteistyötä

 

Kuntoutusasiantuntijat ja Elon asiantuntijalääkärit arvioivat yhdessä kuntoutussuunnitelmista esimerkiksi sitä, miten kuntoutujan terveydentila on huomioitu ja vähentääkö suunniteltu kuntoutustoimi työkyvyttömyyseläkkeen uhkaa. Tavoitteena on tukea kestäviä ratkaisuja, joissa kuntoutujan työkyvyn rajoite ja ennuste on huomioitu. Omassa työssä jatkaminen ei aina ole kestävä ratkaisu. Työn muutokset ovat voineet vaikuttaa siihen, että on välttämätöntä miettiä muita keinoja esimerkiksi koulutuksen kautta.

 

Mikä avuksi, kun ammatillinen kuntoutus ei käynnisty?

 

Toisinaan käy niin, ettei ammatillinen kuntoutus syystä tai toisesta käynnisty. Työntekijän terveydentila voi olla sellainen, ettei suunniteltua ammatillista kuntoutusta päästä aloittamaan tai ajatus kuntoutuksesta tuntuu vieraalta. Siinä tilanteessa Elon asiantuntija soittaa kuntoutujalle ja kertoo vaihtoehdoista. Yhdessä kuntoutujan kanssa pohdimme kuntoutuksen ajankohtaisuutta ja tarjoamme tarvittaessa apua suunnitteluun. Elo voi myös tehdä toimeksiannon työvalmentajalle, jotta työntekijä tai yrittäjä saa apua työhön paluun suunnitteluun.

 

Hyvällä suunnittelulla tavoitellaan kuntoutuksen vaikuttavuutta

 

Ammatillisen kuntoutuksen suunnittelu vaatii aikaa, yhteistyötä ja kuntoutujan motivaatiota. Kuntoutuksen vaikuttavuuden ja taloudellisten kustannusten arviointi on tärkeää. Tarvitsemme arvioinnin tueksi uusia keinoja ja mittareita. Mitkä vaihtoehdot pitkällä tähtäimellä tukevat parhaiten työssä jatkamista? Mikä on se riittävä tuki, jonka avulla kuntoutuja voi jatkaa työelämässä? Tavoitteena on, että kuntoutuja pystyisi jatkamaan mielekkäässä, työkykyä tukevassa työssä vanhuuseläkkeelle asti. Siksi hyvä suunnitelma on ratkaisevan tärkeä.

 

Lue lisää Elon ammatillisesta kuntoutuksesta ja kuntoutussuunnitelmasta.
Tuuli Härkönen

Tuuli Härkönen

Kirjoittaja työskentelee Elossa ammatillisen kuntoutuksen asiantuntijana.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>