Kuntoutussuunnitelma
Ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksena on löytää reitti työhön, jossa pystyt työskentelemään sairaudestasi tai vammastasi huolimatta. Saatuasi kuntoutuksen ennakkopäätöksen, täytä kuntoutussuunnitelma Elon verkkopalvelussa. Jos tarvitset tukea kuntoutuksen suunnitteluun, voit samalla lomakkeella pyytää työvalmentajaa avuksesi.
Hyvä kuntoutussuunnitelma on tärkeä osa onnistunutta kuntoutusta. Kuntoutussuunnitelman laatiminen kannattaakin aloittaa mahdollisimman pian ennakkopäätöksen saamisesta. Suunnitelman teko edellyttää sekä omaa aktiivisuutta että yhteistyötä oman työpaikan työterveyden ja henkilöstöhallinnon kanssa.
Mikä ihmeen kuntoutussuunnitelma?
Kuntoutussuunnitelma on kirjallinen suunnitelma siitä, miten voit palata tai jatkaa työelämässä terveydellisistä haasteistasi huolimatta.
Hoida kuntoutusasiasi verkossa
Elon verkkopalvelussa voit muun muassa:
- täyttää kuntoutussuunnitelman
- toimittaa liitteet ja asiakirjat
- hakea matkakorvausta
Toimi näin:
Mieti, millä keinolla voit palata tai jatkaa työelämässä
Etsi vastaus näihin kysymyksiin:
- Mitkä ovat terveydentilasi rajoitteet työntekemiselle?
- Mitä työtä pystyt vielä tekemään?
- Voitko hyödyntää aiempaa työkokemustasi tai koulutustasi?
- Mikä ammatillisen kuntoutuksen keino sopii juuri sinun tilanteeseen?
Tee kuntoutussuunnitelma
Kun olet saanut myönteisen ennakkopäätöksen kuntoutuksesta, on aika tehdä kuntoutussuunnitelma. Kuntoutussuunnitelmastasi tulee ilmetä:
- kuntoutuksen aikataulu,
- kuntoutuksen keino ja
- mitä työtehtäviä tavoittelet kuntoutuksen avulla.
Toimita kuntoutussuunnitelmasi Eloon
Toimita valmis kuntoutussuunnitelmasi Eloon: kirjaudu verkkopalveluun, mene verkkopalvelun Kuntoutus-välilehdelle ja täytä kuntoutussuunnitelma.
Suunnitelman tarkoituksenmukaisuus arvioidaan aina yksilöllisesti. Ammatillisessa kuntoutuksessa pyritään aina hyödyntämään aiempaa koulutustasi ja työhistoriaasi.
Tutustu kuntoutuksen keinoihin

Työkokeilu on työskentelyä työpaikalla. Se voidaan toteuttaa omalla työnantajallasi muokatussa työnkuvassa tai uudella työnantajalla työssä, jossa on huomioitu työ- ja koulutustaustasi. Kun työkyvyn rajoitteet vaativat muokattua työnkuvaa, tulisi työnkuvan muokkaukset huomioida myös työkokeilun jälkeen työssäsi. Tavoitteena on siirtyminen mahdollisesti jopa uusiin, terveydentilallesi paremmin soveltuviin työtehtäviin kevennetysti ja joustavasti.
Työkokeilu kestää yleensä 3 kuukautta ja enintään 6 kuukautta. Työaika voi vaihdella 4-8 tunnin välillä; tavoitteena on asteittain nostaa työaikaa työkokeilun aikana. Työkokeilu voi olla joko palkallinen tai palkaton. Työkokeilun aikana maksettavaan kuntoutusetuuden määrään ei vaikuta työkokeilun työaika. Palkallisen työkokeilun aikana maksamme kuntoutusetuuden työnantajallesi.
Mahdolliset vuosilomat on hyvä pitää ennen tai jälkeen työkokeilun, jotta työkokeilujaksoon ei tule katkoksia. Selvitä ensisijaisesti omalta työnantajaltasi mahdollisuus työkokeiluun.
Elinkeinotukea voidaan myöntää avustuksena ammatin harjoittamiseen liittyvien työvälineiden ja työkoneiden hankintakustannuksiin yksilöidyn päätöksen mukaisesti hankintatositteiden perusteella.