Mistä tiedän, tarvitsenko YELin vai TyELin?
/ Artikkeli

Erilaiset vakuutukset voivat herättää kysymyksiä erityisesti yrittäjyyden alkuvaiheessa. Mistä tietää, millaisen vakuutuksen tarvitsee itselleen? Entä jos on aikeissa palkata työntekijän omistamaansa yritykseen? Onneksi on olemassa valmiiksi määritellyt periaatteet, joiden perusteella oikean vakuutuksen valitseminen on helppoa.
Työntekijän vakuuttamisvastuu on työnantajalla
Työnantajan lakisääteinen tehtävä on huolehtia työntekijän vakuuttamisesta. Työntekijä on aina työsuhteessa työnantajaan, ja vakuutetaan näin ollen TyELin eli työntekijän eläkelain mukaan. TyEL-vakuutus tulee ottaa ensimmäisen palkanmaksun jälkeen ja ennen kuin ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin.
Olennaista TyEL-vakuuttamisen kannalta on kuukausiansioiden määrä ja työntekijän ikä. Työntekijä pitää vakuuttaa TyEL-vakuutuksella, kun hän ansaitsee vähintään 68,57 euroa kuukaudessa (vuonna 2024) ja on täyttänyt 17-vuotta. Yläikäraja määrittyy syntymävuoden perusteella ja on alimmillaan 68-vuotta. TyEL-maksu määräytyy kaikissa eläkevakuutusyhtiöissä samalla tavalla sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien perusteiden mukaisesti, ja on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista.
Yrittäjä vakuuttaa itse itsensä
Yrittäjällä tarkoitetaan henkilöä, joka tekee ansiotyötä olematta työsuhteessa. Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse ja tarvitset YEL-vakuutuksen viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yritystoimintasi alkamisesta. Pelkkä yrityksen omistaminen ei vielä edellytä vakuuttamista, vaan sinun tulee myös työskennellä yrityksessäsi.
YELin otat aina itsellesi. Vaikka sinulla olisi useampi yritys, tarvitset vain yhden YEL-vakuutuksen, jossa huomioidaan kaikki yrittäjätoimintasi.
Työntekijän TyEL-vakuutusmaksu perustuu maksettavaan palkkaan, kun taas YEL-vakuutusmaksun perusteena toimii yrittäjän määrittämä työtulo. Yrittäjän työtulo tarkoittaa yrittäjätoiminnallesi antamasi työpanoksen arvoa rahassa mitattuna. Työtulon tulee vastata sellaista kohtuullista palkkaa, joka maksettaisiin tilallesi palkattavalle, yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle tai sellaista korvausta, jonka muuten voidaan katsoa vastaavan tekemääsi työtä. Vakuuttamisvelvollisuus voi olla myös ilman palkanmaksua.
YEL-vakuutuksen alaraja täyttyy, kun työtulosi on vähintään 9 010,28 euroa vuodessa (2024). Jos työskentelet samaan aikaan palkansaajana toisessa yrityksessä, maksaa työnantajasi työntekijän eläkelain mukaiset maksut toisesta yrityksestä saamastasi palkasta. Tällöin voit olla samaan aikaan YEL- ja TyEL-vakuutettu.
Askarruttaako YEL-vakuutus? Ohjeita YEL-työtulon määrittelyyn ja muut yrittäjän kannalta tärkeimmät seikat YEL-vakuutuksesta löydät tästä Elomedian artikkelista.
Eri yhtiömuodot vakuuttamisen kannalta
Eri yhtiömuotoihin liittyy omat sääntönsä siitä, kuka on eläkelain mukaan yrittäjä. Joskus myös yrityksessä työskentelevä perheenjäsen tarvitsee oman YEL-vakuutuksen.
Esimerkiksi osakeyhtiössä johtavassa asemassa työskentelevä osakas, joka omistaa yksin yli 30 prosenttia osakkeista tai niiden oikeuttamasta äänimäärästä tai joka yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa yli 50 prosenttia osakkeista tai niiden oikeuttamasta äänimäärästä, vakuutetaan YEL:in mukaan. TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluvat sellaiset osakkaiden perheenjäsenet, joilla ei ole omistusta yrityksessä, mutta he kuitenkin työskentelevät ja saavat palkkaa yhtiössä.
YEL:ssa perheenjäsenellä tarkoitetaan yrittäjän aviopuolisoa ja avopuolisoa, samassa taloudessa asuvia yrittäjän lapsia ja vanhempia ja näiden puolisoita sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolia. Yrittäjän sisaruksia ei pidetä YEL:ssa perheenjäseninä, vaikka he asuisivatkin samassa taloudessa.
Askarruttaako yhä, kenet katsotaan yrittäjäksi eri yhtiömuodoissa? Katso lisätietoa Elon sivuilta.
Entä kevytyrittäjät tai toiminimellä yrittävät henkilöt?
Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä vakuutetaan YEL:n mukaan, kun muut YEL-vakuuttamisen edellytykset täyttyvät. Yksityistä ammatin- tai elinkeinonharjoittajaa koskevat siis samat säännöt kuin muitakin yrittäjiä.
Kevytyrittäjä on henkilö, joka työllistää itsensä, mutta jolla ei välttämättä ole omaa yritystä tai y-tunnusta. Myös kevytyrittäjänä eläketurvasta huolehtiminen on yrittäjän omalla vastuulla. Mikäli toimit kevytyrittäjänä palkkatyön rinnalla, pätevät samat ehdot: jos työtulosi ylittää neljän kuukauden ajan noin 751 € kuukaudessa, tarvitset YEL-vakuutuksen.
En vieläkään tiedä, minkä vakuutuksen tarvitsen.
Pohditko yhä, minkä vakuutuksen tarvitset? Heräsikö muita kysymyksiä? Elon ammattitaitoiset asiantuntijat auttavat mielellään. Ota yhteyttä verkossa tai puhelimitse, olemme täällä sinua varten.