Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

YEL-lakiuudistus: osaan yrittäjistä kohdistuu maltillisia työtulojen korotuksia

/ Artikkeli

Vuodenvaihteessa voimaan tullut YEL-lakiuudistus velvoittaa, että eläkeyhtiöt tarkistavat jatkossa yrittäjien työtulot säännönmukaisesti kolmen vuoden välein. Työtulojen lakisääteiset tarkistukset käynnistyvät kesän 2023 korvilla niistä vakuutuksista, joissa on alle 15 000 euron työtulot.

Osalle yrittäjistä lakiuudistus ja sen mukaiset työtulojen tarkistukset eivät näy millään tavalla, koska heidän työtulonsa ovat jo ajan tasalla. Yrittäjällä, joka saa työtulon lakisääteisen tarkistamisen yhteydessä uuden työtuloehdotuksen, ei myöskään ole hätää. Lähtökohta on, että työtulon pitää jatkossakin vastata yrittäjän työpanosta, mutta lain siirtymäajan vuoksi eläkeyhtiö voi tarkistaa työtuloa kahden ensimmäisen tarkistuskierroksen aikana enintään 4 000 euroa kerralla. Työtuloa voidaan tarkistaa myös tätä enemmän yrittäjän suostumuksella.  

Vakuutuksen tulee olla kolme vuotta voimassa ennen ensimmäisen tarkistuksen tekemistä. Näin ollen tarkistaminen ei koske uusia YEL-vakuutuksia. 

Jos yrittäjän työtulo on oikealla tasolla, lakiuudistus ei tuo muutoksia

YEL-lakiuudistuksen taustalla oli tarve tarkistaa niitä työtuloja, jotka eivät vastaa yrittäjän työpanosta. Jos työtulo on oikealla, lain vaatimalla tasolla, lakiuudistus ei tuo mitään muutoksia yrittäjälle.

Työtulo on yrittäjän koko sosiaaliturvan ja tulevan eläkkeen perusta. Siksi on tärkeää, että huolehdimme yhdessä sen oikeasta tasosta. Vain oikealla tasolla oleva työtulo turvaa aidosti yrittäjän toimeentulon koko yritystoiminnan ajan ja sen jälkeen. 

Yrittäjän kannattaa tarkistaa, onko YEL-työtulo ajan tasalla

Elossa vakuutettu yrittäjä voi jo nyt tarkistaa oman työtulosuosituksensa verkkopalvelussa osoitteessa www.elo.fi/verkkopalvelu.  

Toimi näin: 

  1. Kirjaudu verkkopalveluun ja avaa YEL-vakuutuksen tiedot. 
  2. Paina Muuta vakuutustietoja -painiketta. 
  3. Syötä liikevaihto ja valitse mahdollisimman tarkasti yrityksesi toimiala, jos tieto puuttuu.  

Jos työtulo on jäänyt laahaamaan jälkeen, kannattaa se hoitaa heti kuntoon − jo ennen lakisääteisen tarkistamisen alkamista. Elon YEL-laskurilla voi kokeilla, miten YEL-työtulon nostaminen vaikuttaa positiivisesti tulevaan eläkkeeseen ja muuhun sosiaaliturvaan.  

Miten työtulojen tarkistaminen etenee? 

Työtulojen tarkistaminen etenee kaikissa työeläkeyhtiöissä siten, että vuonna 2023 tarkistetaan alle 15 000 euron työtulot, vuonna 2024 alle 25 000 euron työtulot ja vuonna 2025 kaikki loput työtulot. Ensimmäisen tarkistuksen jälkeen työtulot tarkistetaan aina kolmen vuoden välein eli käytännössä eläkeyhtiö tarkistaa yrittäjälle aiemmin vahvistetun työtulon sen kalenterivuoden aikana, jolloin tulee kuluneeksi kolme vuotta edellisestä työtulon vahvistamisesta tai tarkistamisesta.  

Tarkistuksen yhteydessä eläkeyhtiö antaa yrittäjälle työtuloehdotuksen. Eläkeyhtiö hyödyntää työtuloehdotuksen laskennassa eläkeyhtiöiden yhteiskäyttöistä laskuria. Yrittäjä voi antaa lisätietoja sen jälkeen, kun hänelle on lähetetty työtuloehdotus ja tarkentaa ehdotusta lisätietojen pohjalta. Eläkeyhtiö tekee työtuloa vahvistaessaan aina kokonaisarvion, jossa huomioidaan mediaanipalkka sekä muut seikat, kuten yrittäjän työpanoksen määrää, yrittäjätoiminnan laajuutta, yrittäjän ammattitaitoa ja yrittäjän työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot. Eläkeyhtiö ei jatkossakaan vahvista uutta työtuloa kuulematta yrittäjää. 

Lain siirtymäaikana vuosina 2023−2028 eläkeyhtiö voi korottaa työtuloa kahden ensimmäisen tarkistuskierroksen aikana enintään 4 000 euroa kerralla. Tämä tarkoittaa noin 80 euron nousua vakuutusmaksuun kuukaudessa. Yrittäjän suostumuksella korotus voi olla myös mainittua suurempi. 

Lue lisää YEL-lakimuutoksesta: 

Eduskunta hyväksyi YEL-lakimuutoksen >

Yrittäjien 5 yleisintä kysymystä YEL-lakiuudistuksesta >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>