Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Hur ser arbetslivet ut 2021 – Fem trender

/ Artikel

Hur ser arbetslivet ut 2021 – Fem trender

Distansarbete fortsätter att vara populärt i år, men också trygga och flexibla kontorslokaler uppskattas allt mer. I år kommer också arbetshälsan och arbetets betydelse att lyftas fram allt mer.

Under fjolåret lärde vi oss mycket som vi kan utnyttja i framtiden, men vi fick också uppleva mycket osäkerhet och längtan efter ett mer meningsfullt arbetsliv. På vilket sätt omformade det exceptionella året arbetslivet och hurdant blir det i år? Vi lyfter fram fem olika trender.

1. Distansarbetet har kommit för att stanna

Redan före undantagsförhållandena hade distansarbete långsamt blivit allt vanligare, men coronan ledde till att det blev vardag för nästan alla som arbetar med expertuppgifter. Enkäter visar att över en miljon finländare övergick till distansarbete under undantagsförhållandet och cirka hälften av alla som distansjobbade då skulle gärna fortsätta med det även framöver.

Undersökningar visar att distansarbete är ett bra sätt att underlätta utförandet av självständiga arbetsuppgifter som kräver koncentration. Det gör det också lättare att sammanjämka arbetet och det övriga livet. Samtidigt saknar distansarbetet den sociala dimensionen, och gör det svårare att utföra arbetsuppgifter som kräver samarbete. På många arbetsplatser vore den bästa modellen att smidigt kombinera distansarbete och närarbete. Såväl anställda som arbetsgivare har nytta av en sådan hybridmodell och i år kommer den säkert att öka i popularitet.

2. Trygga och flexibla arbetslokaler uppskattas

Samtidigt som sättet att arbeta utvecklas förändras också företagens behov av lokaler och de anställdas förhållande till sina arbetsplatser. I och med att distansarbetet har ökat har många företag börjat fundera närmare på lokalernas betydelse. Behöver man ett eget kontor när det går lika bra att jobba på distans? Samtidigt har allt flera börjat uppskatta också kontoret och de tjänster som finns att tillgå där, samt att man kan arbeta på något annat ställe än i hemmet.

Trygga och flexibla arbetslokaler kommer i framtiden att uppskattas allt mer. Kontor behövs fortfarande, men kontorslandskapen kommer allt oftare att ersättas av aktivitetsbaserade kontor. Vi behöver olika slags utrymmen för samarbete, allt flera distansmöten och telefonkonferenser samt utrymmen för ostört arbete.

3. Utdragen arbetslöshet formar arbetsmarknaden

Enligt prognoserna för arbetsmarknaden fortsätter den coronarelaterade osäkerheten inom ekonomin och på arbetsmarknaden ännu i år. Arbetslöshetsgraden i Finland förväntas stiga till 8,2 procent, och sysselsättningen kommer att förbättras först nästa år. I år kommer många därför att tvingas söka ett nytt jobb eller rentav byta bransch. För andra kan krisen ge en möjlighet att tänka över sin egen arbetskarriär på nytt. Det är ett stort steg att byta bransch och söka nytt jobb, och det kan därför vara en bra tidpunkt för att stanna upp och tänka efter vad som verkligen är intressant och motiverande.

4. Arbetshälsan blir allt viktigare

Efter det exceptionella fjolåret sätter man nu allt större värde på arbetshälsan. Många har blivit permitterade eller uppsagda och också den sociala isoleringen har kunnat orsaka trötthet. Förändrade arbetsförhållanden och oro över tillståndet i världen har också kunnat orsaka stress.

Enligt Arbetshälsoinstitutet är det synnerligen viktigt för arbetshälsan att man i sitt arbete blir rättvist bemött och får uppleva gemenskap och säkerhet inför framtiden. Genom att påverka detta kan man främja välbefinnandet oavsett om man jobbar på distans eller på arbetsplatsen. Nu när arbetet kommit hem och sammanjämkats med i det övriga livet måste arbetshälsan stödjas på ett mer övergripande sätt. Arbetshälsan är nu i allt högre grad beroende av hur livet och vardagen därhemma fungerar.

5. Arbetet förväntas vara betydelsefullt

Det exceptionella året har fått många att fundera över meningen med sitt arbete på ett nytt sätt, och arbetets betydelse kommer också i år att lyftas fram som en stor trend i arbetsgivarbilden och rekryteringen. Många funderar på vad som känns viktigt och motiverande i arbetet. De anställda är också mera intresserade av företagens samhälleliga ansvar och vill veta vilka konsekvenser det egna arbetet har. Varför gör vi just det arbete som vi gör?


Källor:

• https://www.ttl.fi/tutkimushanke/miten-suomi-voi/
• https://tyopaikat.oikotie.fi/tyonantajalle/artikkelit/tyonantajakuvan-rakentamisen-trendit-2021-keskiossa-ihminen
• Arbetsmarknadsprognos: Förlängd arbetslöshet formar arbetsmarknaden medan pandemin fortsätter (valtioneuvosto.fi)
• https://yle.fi/uutiset/3-11291865

Sök efter artiklar och nyheter