Suoraan sisältöön

Mikä on TyEL-vakuutus ja milloin sellainen tulee ottaa?

Työantajana sinun tulee vakuuttaa työntekijä lakisääteisellä työeläkevakuutuksella eli TyEL-vakuutuksella, jos:

  • Työntekijä työskentelee työsuhteessa
  • Työntekijä on 17-68-vuotias
  • Työntekijän ansiot ovat vähintään 61,37 euroa kuukaudessa
  • Työskentelee eläkkeen rinnalla

TyEL-vakuutus antaa työntekijälle turvaa vanhuuden, työkyvyttömyyden ja perheen huoltajan kuoleman varalta sekä mahdollistaa ammatillisen kuntoutuksen.

Ota vakuutus viimeistään ensimmäisen palkanmaksun jälkeen ja ennen kuin ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin, pääsäännön mukaan 5 päivän kuluessa palkanmaksusta. Kun työnantajana palkkaat työntekijän työsuhteeseen, sinun on vakuutettava hänet lakisääteisellä työeläkevakuutuksella (TyEL).

Työnantajana voi toimia yritys, yhteisö tai kotitalous. Työntekijä on vakuutettava 17-vuotispäivää seuraavan kuukauden alusta alkaen. Vakuuttaminen jatkuu sen kuukauden loppuun, jonka aikana työntekijä täyttää 68 vuotta. Vakuuttamisvelvollisuus koskee myös eläkkeen rinnalla tehtävää työtä. TyEL-vakuutus takaa työntekijälle työeläketurvan.

TyEL-vakuutus tuo työntekijälle eläketurvaa

TyEL-vakuutuksella tuot työntekijällesi laajan eläketurvan. Työeläkevakuutus sisältää nämä eläketurvat:

Vanhuuseläke –  turvaa työntekijän jäädessä eläkkeelle hänen täytettyään alimman eläkeiän. Työntekijä voi saada vanhuuseläkkeen, kun hän on täyttänyt vähintään alimman eläkeikänsä ja työsuhde on päättynyt. 

Osittainen varhennettu vanhuuseläke - Työntekijä voi keventää työskentelyä tai lopettaa työskentelyn kokonaan osittain varhennetun vanhuuseläkkeen avulla. Työntekijän osittainen varhennettu vanhuusläke ei ole sidoksissa työntekoon tai sen lopettamiseen eikä ansioihin. Sen voi saada 61-vuotta täyttänyt henkilö, joka ei ole muulla omalla eläkkeellä.

Työkyvyttömyyseläke – Täysi työkyvyttömyysläke alkaa pääsääntöisesti Kelan maksaman sairauspäivärahan jälkeen, eli noin vuoden kuluttua työkyvyttömyyden alkamisesta. 

Osatyökyvyttömyyseläke – Osatyökyvyttömyyseläkkeestä työntekijäsi saa hakemuksesta ennakkopäätöksen ja voi siirtyä eläkkeelle, kun ansiot ovat laskeneet 60% aiemmista vakiintuneista ansioista.

Työuraeläke – Työuraeläke on tarkoitettu 63-vuotta täyttäneille henkilöille, joiden työkyky on alentunut ja on tehnyt raskasta työtä läpi työuransa eli vähintään 38 vuotta.

Perhe-eläke - Työntekijän menehtyessä perhe-eläke turvaa hänen aviopuolisoaan ja alaikäisten lastensa toimeentuloa.

TyEL-vakuutus mahdollistaa työntekijälle myös ammatillisen kuntoutuksen, mikäli tämän työkyky on merkittävästi heikentynyt. Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on ylläpitää ja parantaa työntekijän työkykyä ja mahdollistaa työntekijän pysyminen työelämässä.

Haluatko, että soitamme sinulle?

Tarvitsetko apua YEL- tai TyEL-vakuutuksen hankkimiseen liittyvissä asioissa? Anna meidän auttaa, jätä yhteystietosi ja sinulle sopiva ajankohta, niin olemme sinuun yhteydessä.

Voit myös soittaa meille 020 703 5515. Autamme sinua arkisin klo 8–15.


Haluatko laskusi sähköisesti?

Vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa, kun otat käyttöön sähköisen laskutuksen. Näin saat laskut kätevästi suoraan yrityksen laskujenkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiin.

Oletko tilapäinen työnantaja?

Jos palkkaat työntekijöitä lyhyeksi aikaa tai maksat palkkaa satunnaisesti, voit hoitaa vakuuttamisen kevyemmin ilmoittamalla työntekijöille maksamasi palkat tulorekisteriin tilapäisenä työnantajana.

mies-ja-nainen-etsivat-tietoa

Työntekijän eläkkeelle jääminen

Työntekijäsi jäädessä vanhuuseläkkeelle, sovi hänen kanssaan työsuhteen päättämisestä ja eläkkeen alkamisajankohdasta hyvissä ajoin.

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVerkkopalvelut ovat käytettävissä aina, kun sinulle sopii. TyEL- ja YEL-vakuutusasioissa tavoitat meidät numerosta 020 694 730 arkisin klo 8–16.30.

Siirry ELon sähköiselle TyEL-vakuutushakemukselle

Kirjaudu henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteellasi täyttämään TyEL-vakuutushakemus. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja vakuutusta varten.

Ota TyEL-vakuutus >