Muutokset yrittäjätoiminnassa
Miten toimia seuraavissa tilanteissa?
YEL-vakuutuksen voi päättää, jos työskentelysi yrittäjänä loppuu kokonaan tai kun työpanoksesi jää alle minimirajan 9 010,28 euroa vuonna 2024.
YEL- vakuutuksen voi päättää myös äitiysloman ajaksi, jos vakuuttamisvelvollisuus ei täyty äitiysloman aikana.
Vakuutuksen voi päättää myös pitkän, useita kuukausia kestävän, sairasloman ajaksi.
Vakuutuksen voi tarvittaessa päättää myös takautuvasti.
Voit ottaa YEL-vakuutuksen takautuvasti maksimissaan kuluvaa vuotta edeltäneille 3 vuodelle. Eläkettä ei voi kartuttaa sitä vanhemmilta vuosilta, jos vakuutus on jäänyt otattamatta. Yrittäjän eläkevakuutuksen maksut on maksettava niin kauan samalta ajalta kuin vakuutus on voimassa. Huomioi siis, että takautuvasta vakuutuksesta syntyy myös takautuvasti vakuutusmaksuja, jotka laskutetaan kerralla ellei erikseen sovita muuta.
Vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa ajoissa, sillä yli kuusi kuukautta myöhässä otetusta vakuutuksesta voidaan periä korotettu maksu myöhästymisen ajalta.
Eläketurvakeskus valvoo yrittäjien vakuuttamista ja lähettää vuosittain kirjeen yrittäjille, jotka todennäköisesti ovat YEL-vakuutusvelvollisia. Kirjeessä kehotetaan yrittäjää selvittämään vakuuttamistarpeensa. Jos olet saanut valvontakirjeen, ja mietit tarvitsetko YEL-vakuutuksen, anna meidän auttaa. Tavoitat asiakaspalvelumme numerosta 020 694 730.
Yrittäjän eläkevakuutus on pakollinen kaikille YEL-vakuuttamisen ehdot täyttäville yrittäjille, se ei siis ole vapaaehtoinen vakuutus.
Jos yrittäjätoimintasi on niin pienimuotoista, että YEL-työtulosi alittaa tuloarvion vähimmäisrajan, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Myös työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä olevan yrittäjän YEL-vakuuttaminen on vapaaehtoista. Vapaaehtoisen vakuutuksen voi päättää ilmoituksella riippumatta yritystoiminnan jatkumisesta. Vakuutusta ei päätetä kuitenkaan takautuvasti vaan aikaisintaan kuluvan kuukauden loppuun. Vapaaehtoinen vakuutus ei voi myöskään alkaa takautuvasti.
Jos kuulut yhtiömuodon tai yrityksen muutoksen jälkeen edelleen YEL:n piiriin, nykyinen YEL-vakuutuksesi jatkuu ja muutokset kirjataan siihen. Ilmoita meille mahdollisimman pian uuden tai muuttuneen yrityksen virallinen nimi, y-tunnus, osoite sekä muutoksen ajankohta. Ilmoita myös, haluatko YEL-vakuutuksen laskutuksen yrityksellesi vai sinulle henkilökohtaisesti. Tilanteen muuttuessa myös työpanoksesi voi muuttua, joten muistathan huomioida myös sen tarvittaessa YEL-vakuutuksesi työtulossa.
YEL-vakuutusta ei voi laittaa tauolle. Pidemmän sairausloman ajaksi YEL-vakuutus voidaan kuitenkin päättää. Tällöin sinun tulee hakea uuttaa YEL-vakuutusta sairausloman jälkeen palatessasi työhön.
Sairaspäiväraha haetaan Kelasta 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta. Kelan sairauspäivärahan määrän perusteena käytetään vuosituloa. Yrittäjällä vuositulon laskennan pohjana käytetään YEL-työtuloa. Vuositulo lasketaan niiltä 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Jos YEL-työtulon määrä on muuttunut tarkasteltavan 12 kuukauden aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo. Jos sinulla on yrittäjätoiminnan lisäksi muuta palkkatuloa, myös se huomioidaan vuositulossa.
Jos et työskentele perhevapaan aikana, YEL-vakuutuksesi voidaan päättää. Tällöin sinun tulee hakea uutta vakuutusta palatessasi työhön. Jos työskentelet perhevapaan aikana, YEL-vakuutusta ei päätetä. YEL-työtulosi tarkastaminen työpanostasi vastaavaksi voi olla kuitenkin paikallaan.
Vanhempainpäiväraha haetaan Kelasta. Kela käyttää vanhempainrahaa määrittäessään perusteena YEL-vakuutuksesi vahvistettua työtuloa.
Yrittäjäkassaan kuuluvana yrittäjänä voit saada ansiosidonnaista päivärahaa 15 kuukauden jäsenyydellä ja mikäli yrittäjyys on ollut työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla olennaista. Tämä tarkoittaa, että YEL-työtulo on ollut vähintään työttömyysturvan rajalla eli 14 803 euroa vuonna 2024 ja työssäoloehto täyttyy.
Jos et kuuluu yrittäjien työttömyyskassaan, mutta työtulosi on ollut vähintään työttömyysturvan rajalla ja työssäoloehto täyttyy, voit olla oikeutettu Kelan peruspäivärahaan.
Jos työtulosi on jäänyt tuon rajan alle, voit hakea Kelasta työmarkkinatukea.
Yrittäjän tulee hakea ensin vanhuuseläke maksuun aikaisintaan alimman eläkeiän kynnyksellä. Eläkehakemuksen täyttämistä suositellaan vasta noin muutamaa viikkoa ennen eläkkeelle siirtymisen ajankohtaa. Eläkeikäsi ja eläkearviosi pääset näkemään verkkopalvelussamme. Samassa paikassa voit täyttää eläkehakemuksen.
Jos olet työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä, YEL:n mukaisen yrittäjätoiminnan vakuuttaminen on vapaaehtoista. Vapaaehtoinen eläkevakuutus tulee hakea erikseen, sillä YEL-vakuutus päätetään automaattisesti eläkkeen myöntämistä edeltävään päivään. Vapaaehtoista YEL-vakuutusta ei voida myöntää takautuvasti.
Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä, työkyvyttömyyseläkkeellä ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä harjoitettava yrittäjätoiminta on vakuutettava YEL:n mukaan, jos vakuuttamisen edellytykset muuten täyttyvät.