Suoraan sisältöön
sisältökuva

Eläkkeelle iän perusteella 

Eläkeiän lähestyessä on hyvä alkaa suunnitella eläkkeelle jäämistä. Suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja tutustua etukäteen erilaisiin vaihtoehtoihin. 

Vanhuuseläkkeelle voit halutessasi jäädä täytettyäsi ikäluokkasi alimman eläkeiän. Jos haluat vähentää työntekoa ennen eläkkeelle jäämistä, voi osittainen vanhuuseläke olla sinulle sopiva vaihtoehto. Elosta saat apua eläkesuunnitelmiesi toteuttamiseen ja elämäntilanteeseesi sopivan vaihtoehdon löytämiseen.

Miten indeksit vaikuttavat eläkkeen määrään?

Ennusteen mukaan palkkakerroin korottaa eläkkeen perusteena olevia ansioita 5,07 prosenttia ja työeläkeindeksi 5,49 prosenttia maksussa olevia eläkkeitä 1.1.2024 alkaen. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa indeksit loka-marraskuun vaihteessa.

Eläkesuunnitelmat on hyvä aina tehdä oma kokonaistilanne huomioiden.  Tässä kokonaisuudessa indeksit ovat vain yksi pieni tekijä. Mitä pitempään työskentelee, sitä suuremmaksi eläke myös muodostuu.

Lue lisää indekseistä >

Vanhuuseläke

Vanhuuseläkeikäsi määräytyy syntymävuotesi mukaan.

Voit jäädä vanhuuseläkkeelle ikäluokkasi alimmassa eläkeiässä tai lykätä eläkkeen hakemista myöhemmäksi, jolloin saat eläkkeeseesi lykkäyskorotusta.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Voit ottaa osan kertyneestä eläkkeestäsi maksuun jo 61 vuotta täytettyäsi.

Osittaisen vanhuuseläkkeen avulla voit keventää työskentelyäsi ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistä. Voit halutessasi myös jatkaa työskentelyäsi aivan entiseen tapaan ja ottaa eläkkeen muiden ansioiden lisäksi.

Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen hakeminen

1

Katso eläkearvio

Katso arvio vanhuuseläkkeen, osittaisen vanhuuseläkkeen ja sen jälkeisen vanhuuseläkkeen määrästä Elon verkkopalvelussa.

2

Hae eläkettä

Hae eläkettä Elon verkkopalvelun kautta noin paria viikkoa ennen suunniteltua eläkkeelle siirtymistä. Hakemuksesi siirtyy näin heti käsittelyyn.

3

Pyydä verottajalta verokortti

Odota rauhassa eläkepäätöstä. Pyydä verottajalta eläkettä varten verokortti saatuasi eläkepäätöksen.

4

Nauti eläkkeestäsi

Nauti olostasi eläkkeellä. Mikäli haluat työskennellä eläkkeen rinnalla, on se mahdollista ilman ansaintarajoja.

Onko työkykysi alentunut?

Huomaathan, että osittainen vanhuuseläke on lähtökohtaisesti terveen ihmisen eläkevaihtoehto.
Jos työkykysi on alentunut, osatyökyvyttömyyseläke saattaa olla sinulle oikea vaihtoehto.

Voit hakea osatyökyvyttömyyseläkkeestä ennakkopäätöstä työssä ollessasi. Myönteisen ennakkopäätöksen antamisen jälkeen on yhdeksän kuukautta aikaa suunnitella eläkkeelle jäämistä. 

Osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana voi työskennellä ansaintarajojen puitteissa.

Tutustu työkyvyttömyyseläkkeeseen

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>