Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen — uhka vai mahdollisuus?

/ Artikkeli

nakokulma_marraskuu_palkkatyojayrittaminen_1200x628

Hakeako palkkatyöhön vai ryhtyäkö yrittäjäksi? Onneksi ei tarvitse valita, sillä palkkatyön ja yrittäjyyden voi myös yhdistää. Sivutoiminen yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden kokeilla omaa liikeideaa, toteuttaa itseään tai hankkia lisätuloja.

Markkinointisankarit Oy:n yrittäjä ja seksuaaliterapeutti Saskia Salomaa on esimerkki siitä, että yrittäjyys ja palkkatyö on mahdollista yhdistää. Hän teki omasta intohimostaan, markkinoinnista, ensin itselleen sivutoimisen bisneksen, ja kasvatti siitä myöhemmin menestyvän yritystoiminnan.

– Aloitin yrittämisen vuonna 2014 palkkatöiden ohella, koska halusin julkaista kirjan Google-mainonnan tekemiseen liittyen, mutta päivätyöni ei mahdollistanut sitä, Salomaa kertoo.

Täysipäiväiseksi yrittäjäksi heittäytyminen arvelutti Salomaata, sillä hän ei tiennyt tarkkaan, mitä haluaisi yrittäjänä tehdä kirjan kirjoittamisen lisäksi. Siksi yrittäjyyden osa-aikainen kokeilu tuntui helpommalle, kertoo jo ennen yrittäjyyttä nelipäiväistä työviikkoa tehnyt Salomaa.

Kuten Salomaata, myös monia muita saattaa arveluttaa hyppääminen palkkatyöstä suoraan täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Moni ehkä pohtii, miten yhdistää yrittäjyys perhe-elämään, tai kokee haasteina yrittäjän taloudellisen pärjäämisen ja ajanhallinnan.

Palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistäminen onkin hyvä vaihtoehto henkilölle, joka epäröi yrittäjyyttä, mutta tuntee kutsumusta jonkin tietyn toimialan yrittäjäksi. Aluksi yrittäjän töitä voi tehdä esimerkiksi vain yhden päivän viikossa, jolloin muut päivät jäävät palkkatyölle.

Palkkatyö tarjoaa taloudellisen turvan ja yrittäjyys uusia haasteita

Salomaa löytää hyviä puolia niin palkkatyöstä kuin yrittäjyydestä. Parasta niiden yhdistämisessä on se, että työt tarjoavat turvaa ja vapautta sopivassa suhteessa.

– Palkkatyö tarjoaa taloudellisen turvan ja yrittäjyys uusia haasteita, Salomaa kiteyttää.

Salomaa ei ole kokenut, että yrittäjyys olisi haitannut palkkatyötä, tai toisaalta palkkatyö hidastanut yrittäjyyttä. Mutta hyvistä ajanhallintataidoista on ollut etua.

Salomaalle yrittäjyys palkkatöiden ohessa oli väliaikaista, sillä hän siirtyi myöhemmin täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Päätökseen vaikutti kasvanut itsevarmuus yrittäjänä. Myös työpaikalla käynnistyneet yt-neuvottelut nopeuttivat päätöstä.

– Olen toiminut päätoimisena yrittäjänä vuodesta 2017. Aloitin yksinyrittäjänä, mutta yhtäkkiä töitä olikin tosi paljon ja meinasin palaa loppuun, Salomaa muistelee.

Kun oma aika ei enää riittänyt kaikkien potentiaalisten asiakkaiden palvelemiseen, Salomaa päätti kysyä kahta tuttavaansa mukaan perustamaan uutta markkinointialan yritystä. Niin syntyi entisen kollegan ja ystävän kanssa yritys nimeltä Markkinointisankarit Oy. Tänä päivänä ystävysten perustamalla yrityksellä menee hyvin, mikä näkyy niin kassassa kuin osakkaiden kasvaneessa määrässä.

Saskia Salomaa

Saskia Salomaa toimi alkuun yrittäjänä palkkatyön ohessa.

Kolme syytä, miksi sivutoiminen yrittäjyys palkkatyön ohessa on uhkan sijaan mahdollisuus!

1. Mahdollisuus toteuttaa omia unelmia

Sivutoiminen yrittäjyys tarjoaa tilaisuuden tehdä omasta intohimosta tai kiinnostuksen kohteesta ammatin. Salomaalle yritys mahdollisti oman kirjan kirjoittamisen.

2. Taloudellinen turva

Osa-aikainen yrittäjyys on turvallinen keino lähestyä yrittäjyyttä, sillä palkkatyö tarjoaa taloudellisen turvan.

– Esimerkiksi nelipäiväinen työviikko on hyvä tapa kokeilla yrittämistä työn ohella, Salomaa vinkkaa.

3. Monipuolinen osaaminen, josta myös työnantaja hyötyy

Salomaa näkee palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämisen mahdollisuutena myös työnantajan näkökulmasta.

– Työnantaja voi hyötyä tosi paljon siitä, että työntekijä tekee myös yrittäjänä hommia ja oppii sekä vastuuta että kasvattaa omaa osaamistaan alalta.

Muistathan huolehtia sosiaali- ja eläketurvasta myös sivutoimisena yrittäjänä. Tutustu Elon YEL-laskuriin, jolla voit arvioida eläkkeen ja muiden sosiaalietuuksien suuruuden. Tarkista myös, milloin tarvitset YEL-vakuutuksen

Lue lisää merkityksellisen työn tärkeydestä >>

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>