Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

I pension på grund av ålder

General / Default image alt attribute
Då pensionsåldern närmar sig lönar det sig att börja planera sin pensionering. Det lönar sig att börja planera i god tid och att fundera på olika alternativ på förhand.

Om du så önskar kan du gå i ålderspension efter att du uppnått den lägsta pensionsåldern för din åldersgrupp. Om du vill minska arbetet redan innan du går i pension, kan partiell ålderspension vara det lämpliga alternativet för dig. Du får hjälp från Elo med att förverkliga din pensionsplan och med att hitta ett lämpligt alternativ för din livssituation.

Ålderspension

Din ålderspensionsålder fastställs enligt födelseåret.

Du kan gå i ålderspension i den lägsta pensionsåldern för din åldersgrupp eller skjuta upp ansökan om pension till senare, vilket innebär att du får en uppskovsförhöjning.


Partiell förtida ålderspension

Du kan ta ut en del av den intjänade pensionen redan du fyller 61 år.

Med hjälp av partiell ålderspension kan du underlätta din arbetsbörda innan du går i ålderspension. Om du så vill, kan du även fortsätta arbeta som tidigare och ta ut pension utöver de övriga inkomsterna.

Ansökan om ålderspension och partiell ålderspension

Gör en förhandsberäkning av pensionen

Gör en förhandsberäkning av ålderspensionen, den partiella ålderspensionen och den ålderspension som beviljas efter den i Elos webbtjänst.

Sök pension

Ansök om pension via Elos webbtjänst cirka två veckor före den planerade pensioneringen. På så sätt kan din ansökan handläggas genast.

Be skattemyndigheterna om ett skattekort

Vänta på pensionsbeslutet i lugn och ro. Be skattemyndigheterna om ett skattekort för pension efter att du fått pensionsbeslutet.

Njut av din pension

Njut av dina pensionsdagar. Om du vill arbeta vid sidan av pensionen, kan du göra det utan inkomstgränser.