Suoraan sisältöön

TyEL-maksu ja TyEL-todistukset

TyEL-perusmaksu vuonna 2020 on 25,30 % 1.1.–30.4. ja 22,7 % 1.5.–31.12.2020

Lue lisää TyEL-vakuutusmaksujen tilapäisestä alennuksesta >

Työnantajana huolehdit työntekijöidesi eläketurvasta maksamalla TyEL-maksut eläkeyhtiöön. Maksun suuruus määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain vahvistamien perusteiden mukaisesti ja on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista.

Maksuprosentin sisältämän työntekijän osuuden pidätät palkanmaksun yhteydessä.

Työntekijän osuus TyEL-maksusta vaihtelee työntekijän iän mukaan:

  • 17-52-vuotiailla 7,15 % ansioista
  • 53-62-vuotiailla 8,65 % ansioista
  • 63 vuotta täyttäneillä 7,15 % ansioista
Sopimustyönantajana saat Elon asiakashyvitykset kerran vuodessa ja ne huomioidaan tulevissa maksuissa. Sopimustyönantajan TyEL-maksussa on huomioitu mahdollinen maksuluokan vaikutus ja maksutappio-osan alennus.
 
Elo laskee TyEL-vakuutusmaksun tulorekisteriin tehtyjen ansioilmoitusten ja ansioilmoituksiin tehtyjen korjausten perusteella. Palkkailmoituksesta lasketaan suoraan oikean suuruinen TyEL-maksu, jolloin vuoden lopussa maksuja ei ole tarpeen tasata vuosilaskennassa. 
 
Tilapäisen työnantajan lopullinen TyEL-maksu vuonna 2020 on 25,30 % 1.1.–.30.4. ja 22,70 % 1.5.–31.12.

Lue lisää tilapäisestä työnantajasta > 

 

Ota käyttöön sähköinen laskutus

Suosittelemme ottamaan käyttöön sähköisen laskutuksen, niin vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa.

 

Tarvitsetko TyEL-todistuksen?

TyEL-todistuksella voit osoittaa, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusmaksut kunnossa. Saat todistuksen tulostettua Elon verkkopalvelusta.

 Kirjaudu palveluun

Maksutavat

TyEL-vakuutusmaksujen maksamiseksi on käytössä kolme maksutapavaihtoehtoa.  Huom! Jos käytät palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, lue vaihtoehtoisista maksutavoista alempaa. 

 

1Elo lähettää laskun TyEL-vakuutusmaksuista kerran kuukaudessa. Jos esimerkiksi maksat palkat kaksi kertaa kuukaudessa, saat niistä yhden laskun. Tämä on ensisijainen maksutapa kaikille.

  • Laskulla näkyvät palkanmaksupäiväkohtaiset kokonaisansiot, TyEL-maksuprosentti ja TyEL-maksu euroina.
  • Elon verkkopalvelusta näet tulorekisteriin tehtyjen ilmoitusten ja niiden perusteella muodostuneiden maksujen ja laskujen tiedot tarkemmin. Palvelun Työntekijät ja ansiot 2019 – ja Laskut-osioista löydät laskukohtaiset työntekijäerittelyt.
  • Laskulla huomioidaan mahdolliset hyvitykset.
  • Jos ansioilmoitus on tehty tulorekisteriin myöhässä, sisältää TyEL-maksuprosentti vakuutusmaksukoron.

2Halutessasi voit saada jokaisen palkanmaksupäivän ilmoituksen perusteella erillisen laskun, joka muodostuu ilmoituksen saavuttua Eloon.

 

3Voit myös valita TyEL-vakuutusmaksujen maksamisen ennakkoon Eloon ilmoittamasi palkkasumman perusteella. Huomioithan, että maksujen maksaminen ennakkoon ei kuitenkaan tuo sinulle korkohyötyä. Ennakkoon maksettavan suorituksen tulee olla maksettu ennen kuin teet ansioilmoituksia tulorekisteriin.

 

Voit muuttaa maksutapaa joustavasti olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.


Käytätkö palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua?

Yritysasiakas

Käyttäessäsi yrityksesi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, voit valita palvelussa TyEL-vakuutusmaksun maksutavaksi "laskun lähettää työeläkeyhtiö".

Tällöin saat laskun Elosta vakuutuksella voimassa olevan maksutavan mukaisesti. Maksutavan valinnan voit tehdä Palkka.fi-palvelun Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.

Ellei maksutavan valintaa muuteta, muodostuu TyEL-maksu Palkka.fi-palveluun. Tällöin Elo ei lähetä laskua, vaan maksu löytyy palvelun Maksut-välilehdeltä. 

Kotitalousasiakas

Käyttäessäsi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua ei TyEL-vakuutusmaksujen maksutapaa voi valita, vaan TyEL-maksut muodostuvat palvelun Maksut-välilehdelle. 

 
TyEL-laskujen eräpäivä tulorekisteriaikana

Laskujen eräpäivä

TyEL-vakuutusmaksujen eräpäivä laskuilla on palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä.

Elon verkkopalvelusta näet laskut ja tiedot TyEL-vakuutusmaksuista ja voit tarvittaessa pyytää laskulle maksuaikaa. Lue lisää Elon verkkopalvelusta >

 Kirjaudu palveluun

Maksuesitteet 

 Sosiaalivakuutusmaksut
 Suurtyönantajan TyEL-vakuutusmaksuopas
 Työnantajan opas

Vakuutusmaksukorko 1.1.2020 alkaen

Palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä on TyEL-vakuutusmaksujen viimeinen koroton eräpäivä. Tämä on myös pääsääntöisesti Elossa TyEL-laskujen eräpäivä. Jos esimerkiksi ilmoitus on tehty tulorekisteriin myöhässä ja lasku tästä syystä erääntyy viimeisen korottoman eräpäivän jälkeen, sisältää TyEL-maksu myös vakuutusmaksukorkoa.

Perintä on asiakkaiden tukena haastavissakin asioissa

Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, kannattaa ottaa yhteys perintään ennemmin kuin myöhemmin. Ennakointi ja perinnän kanssa ajoissa tehdyt maksusuunnitelmat auttavat pitämään luottotiedot kunnossa. 

Lue perinnän toiminnasta ja maksujärjestelyistä kertova artikkeli


Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVerkkopalvelut ovat käytettävissä aina, kun sinulle sopii. TyEL- ja YEL-vakuutusasioissa tavoitat meidät numerosta 020 694 730 arkisin klo 8–16.30.