Suoraan sisältöön

Milloin vanhuuseläkkeelle

Vanhuuseläkkeelle jääminen on suuri elämänmuutos, johon kannattaa valmistautua hyvissä ajoin etukäteen. Näin muutos ei ole hyppy tuntemattomaan, vaan harkittu asken uuteen elämänvaiheeseen.Apunasi suunnittelussa on Vanhuuseläkkeen hakemisen muistilista > 

Omia eläkesuunnitelmia tehdessä kannattaa hyödyntää myös Elon henkilöasiakkaan verkkopalvelua. Verkkopalvelussa voit laskea arvion tulevan eläkkeesi määrästä, hakea eläkettä ja hoitaa eläkeasiasi eläkkeellä ollessasi.

Työeläkkeen indeksikorotus 1.1.2023 alkaen

Työeläkeindeksi nostaa 6,8 % maksussa olevia työeläkkeitä 1.1.2023 alkaen. Tämän indeksikorotuksen saat, kun eläkkeesi on alkanut viimeistään 1.12.2022. Indeksikorotus tehdään automaattisesti eikä sitä tarvitse erikseen hakea.

Vanhuuseläkettä voi hakea kolme kuukautta takautuvasti. Jotta vanhuuseläke voidaan myöntää takautuvasti 1.12.2022 alkaen, työntekijällä työsuhteen  ja yrittäjällä YEL-vakuutuksen on tullut päättyä viimeistään 30.11.2022. Tämän lisäksi eläkkeehakijan on tullut täyttää alin vanhuuseläkeikänsä viimeistään marraskuussa 2022. 

Eläkeikä

Voit jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan sitten, kun olet täyttänyt alimman eläkeikäsi. Jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä, joka määräytyy syntymävuoden mukaan.

Voit tarkistaa oman vanhuuseläkeikäsi syöttämällä alla olevaan laskuriin syntymävuotesi ja -kuukautesi.

Tarkista eläkeikäsi valitsemalla syntymävuotesi liukurilla

 

Ylin eläkeikä on

 • 68 vuotta 1957 ja sitä ennen syntyneillä
 • 69 vuotta 1958 – 1961 syntyneillä
 • 70 vuotta 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.

Vanhuuseläkkeen alkaminen

Vanhuuseläkkeesi voi alkaa alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.  Eläkettä kannattaa hakea noin paria viikkoa ennen eläkkeen alkamista.

Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää, että työsuhteesi päättyy. Ilmoita työnantajallesi ajoissa eläkkeelle siirtymisestäsi ja irtisano työsuhteesi normaalia irtisanomisaikaa noudattaen. Mikäli jäät vanhuuseläkkeelle vasta ylimmässä eläkeiässä, vanhuuseläkkeen saaminen ei edellytä työsuhteen päättymistä.
 
Yrittäjätoiminnan ei tarvitse päättyä vanhuuseläkkeen alkaessa. Yrittäjä voi jatkaa vanhuuseläkkeen rinnalla yrittäjätoimintaa rajoituksetta ilman YEL-vakuutusta ja vakuutusmaksuja. Yrittäjä voi myös halutessaan ottaa eläkkeen rinnalle vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, jolloin hänelle karttuu työskentelystä lisää eläkettä.
 
Mitä pidempään työskentelet, sitä suuremman eläkkeen itsellesi kerrytät. Eläkettä kertyykin aina ylimpään eläkeikään saakka, joka on
 • 68 vuotta 1957 ja sitä ennen syntyneillä
 • 69 vuotta 1958 – 1961 syntyneillä
 • 70 vuotta 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.

Työskentely vanhuuseläkkeen aikana

Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää, että työsuhde päättyy. Yritystoiminta sen sijaan voi jatkua. Vanhuuseläkkeen aikana voi kuitenkin työskennellä vapaasti ilman ansaintarajoituksia.

Vanhuuseläkkeen aikaisesta työsuhteesta tehdään uusi työsopimus. Jos työntekijä työskentelee vanhuuseläkkeen alkaessa entisen työantajansa palveluksessa, työsuhteen edellytyksissä tulee tapahtua jokin olennainen muutos. Tämä muutos voi koskea esimerkiksi työaikaa, ansioita tai työtehtäviä. Näistä sovitaan työantajan kanssa uutta työsopimusta tehtäessä.

Hoida eläkeasiasi vaivattomasti verkossa

sisältökuva
Verkkopalvelussa voit mm.
 • Katsoa arvion vanhuuseläkkeen määrästä.
 • Tarkistaa työeläkeotteesi.
 • Hakea vanhuuseläkettä.
 • Valita käyttöösi paperittoman palvelun ja tarkistaa asiakirjasi sähköisesti eläkepalvelusta.
 • Eläkkeensaajana tulostaa eläketodistuksen, ilmoittaa eläkkeen maksamiseen vaikuttavista muutoksista ja tilata uuden eläkekortin.

Vanhuuseläkkeelle eri elämäntilanteissa

sisältökuva

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVoit hoitaa verkossa eläke- ja kuntoutusasiasi aina, kun sinulle sopii. Tavoitat meidät myös numerosta 020 694 726 arkisin klo 8–17.

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>