Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

FöPL-försäkring 2024

Årsskiftet innebär alltid förändringar i de viktiga siffrorna för FöPL-försäkring.

På den här sidan har vi sammanställt viktig information om FöPL-försäkring angående årsskiftet 2023-2024. 

FöPL-avgiften 2024

FöPL-avgiften kvarstår nästa år på samma nivå som i år och är alltså 24,10 % för personer över 63 år och under 53 år och 25,60 % för personer i åldern 53–62 år.

Socialförsäkringavgifter 2024 (pdf) 

Arbetsinkomstgränser 2024

  • Nedre gräns 9 010,28 €/år
  • Möjlighet att omfattas av arbetslöshetsskyddet 14 803 €/år
  • Övre gräns 204 625,00 €/år

Årsskiftet är en bra tidpunkt att kontrollera om FöPL-arbetsinkomst ligger på rätt nivå

Din FöPL-arbetsinkomst ska motsvara värdet på din arbetsinsats i företaget. I praktiken innebär det ett belopp som skulle betalas till en person som anställs för att göra samma arbete.

Från och med den 1 januari 2024 höjs FöPL-arbetsinkomsten för alla företagare enligt den årliga lagstadgade lönekoefficienten. Syftet är att hålla företagarens arbetsinkomst i linje med den allmänna löne- och prisutvecklingen. Ändringen syns i din försäkring på fliken FöPL-arbetsinkomst i vår webbtjänst.  

Var noga med att uppdatera din arbetsinkomst när det sker förändringar i din företagsverksamhet. När du håller din arbetsinkomst uppdaterad behöver du inte göra några ändringar vid den treåriga inkomstkontrollen. 

Utöver ålderspensionen påverkar din arbetsinkomst direkt nivån på olika sociala förmåner och andra pensioner, och en korrekt fastställd arbetsinkomst ger dig skydd även medan du ännu är i arbetslivet. Genom att se till att arbetsinkomsten ligger på rätt nivå tryggar du din försörjning under sjukdom, föräldraskap och ålderdom.

Om din årliga arbetsinkomst understiger den nedre gräns som fastställts för arbetslöshetsskyddet 14 803 euro (2024), kan du inte bli medlem i en arbetslöshetskassa och är inte heller berättigad till grunddagpenning från FPA. För företagare uppfylls arbetsvillkoret inte för den tid då FöPL-arbetsinkomsten understiger den fastställda gränsen. 

Kom ihåg att meddela dina betalda FöPL-avgifter till beskattningen

Som företagare kan du dra av dina FöPL-avgifter i din egen eller din makes/makas beskattning om du själv har betalat dem. Observera att du som företagare själv ska se till att FöPL-avgifterna dras av i beskattningen. Avgiftsuppgifterna överförs inte från pensionsbolaget till Skatteförvaltningen. Vid behov får du i Elos webbtjänst en utskrift av de FöPL-avgifter du betalt. Om ditt företag har betalat FöPL-avgifterna kan de dras av som omkostnader för företaget.

Logga in i webbtjänsten

Sköt ärendena i webbtjänsten

I webbtjänsten kan du

  • skriv ut intyg
  • be om betalningstid för din faktura
  • ändra arbetsinkomsten samt
  • meddela om ändringar i uppgifterna.

Ta i bruk webbtjänsten >

Lågga in i webbtjänsten >

Har du redan börjat använda e-fakturor?

Om ditt företag har en nätfakturaadress kan du meddela den i vår webbtjänst. Du kan ingå ett nätfaktureringsavtal i din egen nätbank.

Ta i bruk elektroniska fakturor >

Lågga in i webbtjänsten >

Planerar du att anställa någon?

Då du som arbetsgivare anställer en arbetstagare, ska du försäkra honom eller henne med en lagstadgad arbetspensionsförsäkring (ArPL).

Läs mer och teckna en ArPL-försäkring >