Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Ammatillisen kuntoutuksen keinot

Elon ammatillinen kuntoutus on keinovalikoima työelämässä jatkamisen tai työelämään paluun tukemiseksi. Keinoina ovat työpaikkakuntoutus eli työkokeilu ja työhönvalmennus, yrittäjyyden tukeminen ja koulutus. Työntekijä saa tarvittaessa suunnitteluun tukea työvalmentajalta.

Työpaikkakuntoutus eli työkokeilu ja työhönvalmennus

Elon ammatillisessa kuntoutuksessa työpaikalla toteutettava kuntoutus on ensisijaista. Työntekijän paluuta töihin pitkän sairauspoissaolon jälkeen voidaan usein tukea työpaikkakuntoutuksen keinoin eli työkokeilun tai työhönvalmennuksen avulla. Työtehtäviä muokataan terveydentilalle sopiviksi yhdessä työterveyden ja työntekijän kanssa. Tehtyjen muutosten tulee jatkua myös työpaikkakuntoutuksen jälkeen, jos työntekijän työkyky sitä vaatii. Työpaikkakuntoutuksen tavoitteena voi myös olla, että työntekijä perehtyy hänen terveydentilaansa paremmin sopiviin uusiin työtehtäviin. 

Työpaikkakuntoutuksen tavoitteena on, että työntekijä jatkaa kyseistä työtä kuntoutuksen päätyttyä. Jos omalla työnantajalla ei ole tarjota työntekijän terveydentilalle sopivaa työtä tai työsuhde ei ole voimassa, voidaan työpaikkakuntoutus toteuttaa uudessa työpaikassa.

Työpaikkakuntoutus voi olla palkatonta tai palkallista työnantajan valinnan mukaan. Palkallisessa työpaikkakuntoutuksessa palkan tulee olla samansuuruinen joka kuukausi. Palkallisessa työpaikkakuntoutuksessa kuntoutusetuus maksetaan työnantajalle palkkaa vastaavalta osalta.

Työkokeilu voidaan aloittaa lyhennetyllä työajalla. Tavoitteena on, että työntekijä tekee työkokeilun loppuvaiheessa kokoaikatyötä. Työkokeilun kesto on tavallisesti 1-3 kuukautta. Työkokeilua voidaan jatkaa perustellusta syystä toiset 1-3 kuukautta.

Työhönvalmennus sopii tilanteeseen, jossa työkokeilu ei riitä uuteen työhön siirtymiseksi. Yleensä työhönvalmennukseen kuuluu työpaikalla tehtävän työn lisäksi opiskelua, kuten kursseja. Työhönvalmennuksessa työntekijällä on täysi työaika. Työhönvalmennuksen kesto on yleensä 6-18 kuukautta. Pitkät työhönvalmennukset ovat usein palkallisia.

 

Miten työpaikkakuntoutuksen suunnittelu etenee?

Tuloksellisuudesta huolehtiminen

Ammatillinen koulutus

Ammatillisessa kuntoutuksessa työpaikkakuntoutus on aina ensisijaista. Jos entinen työ tai ammatti ei ole enää terveydentilalle sopiva eikä uudelleensijoittuminen työpaikkakuntoutuksen keinoin ole mahdollista, voi kyseeseen tulla ammatillisen koulutuksen tukeminen. Koulutus voi olla kurssi, ammatillinen osatutkinto, perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto. Koulutus voidaan toteuttaa oppisopimuksena, koulutussopimuksena tai koulun lähi- tai etäopetuksena. Elo voi tukea yhden tutkinnon ja sen kesto voi olla enintään 4 vuotta.

Elo maksaa työntekijälle kuntoutusetuutta koulutuksen ajan. Jos koulutus toteutetaan oppisopimuksena, maksetaan kuntoutusetuus työnantajalle palkkaa vastaavalta osalta.

Lue lisää opiskelusta Telan sivuilta

Tukea yritystoiminnan aloittamiseen tai jatkamiseen

Elo voi tukea yrittäjää tai yrittäjäksi ryhtyvää elinkeinotuella ja työkokeilulla omaan yritykseen. Elinkeinotuen ja yrittäjän työkokeilun myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen toimintaedellytykset ovat hyvät ja työnkuva sopii yrittäjän terveydentilalle. Elinkeinotukea voidaan myöntää ammatin harjoittamiseen liittyvien työvälineiden ja työkoneiden hankintaan. Yrittäjän työkokeilu voi kestää korkeintaan 6 kuukautta ja yrittäjä saa työkokeilun ajaksi työvalmentajan yrittäjien tukemiseen erikoistuneelta sopimuskumppaniltamme. Elo maksaa kuntoutusetuuden yrittäjän työkokeilun ajalta.

Lue lisää yrittäjän ammatillisesta kuntoutuksesta >

Työvalmentaja suunnittelun tueksi

Jos työntekijä tarvitsee tukea ammatillisen kuntoutuksen suunnittelussa, hän voi saada tuekseen työvalmentajan sopimuskumppaniltamme. Sopimuskumppanimme ovat kilpailutuksen perusteella valittuja palveluntuottajia. Työvalmennuksesta ei tule kustannuksia työnantajalle tai työntekijälle.

Lue lisää:

Kuntoutussuunnitelma >

Työeläkevakuuttajien suositus työeläkekuntoutuksena korvattavista toimenpiteistä

Työkokeilu
Työhönvalmennus

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>