Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Stress hotar företagaren – dessa insikter hjälper till att minska skadlig stress

/ Artikel

Upp till 40 procent av företagarna upplever ganska mycket eller väldigt mycket långvarig och skadlig stress. Arbetslusten och företagets snabbhet att förändras hjälper företaget att klara av utmanande tider.

I bästa fall är företagande uppfyllande av passioner och utnyttjande av egen kompetens, frihet att bestämma om arbetet och naturligtvis ansvar för resultatet. Frihet och ansvar är emellertid även kopplade till avigsidor. Företagaren är vanligtvis en oersättlig del av sitt eget företag, dagarna blir lätt långa och gränsen mellan arbete och fritid blir oklar. Stress är företagarens ständiga följeslagare.

Enligt Elos och Företagarna i Finlands
undersökning Lyckas som företagare upplever till och med 40 procent av företagarna ganska mycket eller väldigt mycket långvarig och skadlig stress. Elo har följt utvecklingen hos företagarnas arbetsförmåga sedan 2014, och under varje mätning har företagarnas egna bedömningar av arbetsförmågan varit på sämre nivå. Förra året påverkade coronan också undersökningens resultat, men den är inte den enda förklarande faktorn till den ökade stressen.

– Miljön som företagen och företagarna arbetar i befinner sig i snabb förändring även utan coronans inflytande. Företagarna måste snabbt anta nya ting och ny kompetens och till och med fundera på en ny riktning för hela affärsverksamheten. Det är säkert stressigt att försöka hålla fast vid tidens anda, säger Katja Ekman, Elos utvecklingschef för ledning av arbetsförmåga.

Identifiera gränsen mellan positiv och skadlig stress

Varje företagare vet att periodisk stress är en del av företagarens liv. All stress är inte heller skadlig, eftersom kortvarig, tillfällig stress till och med kan vara en positiv resurs, som hjälper till att höja aktiviteten och nå goda resultat. Långvarig stress är däremot skadlig såväl för företagarens egen hälsa som för företagsverksamheten.

Men var går gränsen mellan bra, aktivitetshöjande stress och skadlig stress? Enligt Ekman blir stressen skadlig i det skede då den inte minskar, utan bara fortsätter och fortsätter.

– De mest väsentliga varningstecknen är kanske försämrad prestationsförmåga och slocknad entusiasm för det egna arbetet. Detta ersätts av cynism och ovillighet att arbeta. De faktorer som tidigare har varit trevliga och gett kraft i arbetet, intresserar inte längre.

Arbetslusten är mycket viktig för företagaren, eftersom den skyddar mot stress och bevarar arbetsförmågan. I resultaten av Elos undersökning korrelerade den upplevda stressmängden starkt med arbetslusten.

– Tillfällig och kontrollerbar stress känner man igen på att arbetslusten emellertid bevaras. Arbetet har en positiv stämning, och företagaren orkar se möjligheter oberoende av stress och utmanande tider, säger Ekman.

Så håller du skadlig stress på avstånd – fem insikter

1. Samordning av arbetet och det övriga livet är en viktig resurs

Först är det bra att få ordning på de grundläggande behoven, såsom tillräcklig återhämtning, sömn, näring och motion. Det är också bra att se till att det utöver arbetet och företagandet även finns annat roligt i livet som ger styrka och kraft i vardagen. Att ta tid till sig själv och göra saker man själv tycker om är viktig omväxling till företagandet och hjälper till att hålla stressen på avstånd.

2. Arbetslust skyddar mot skadlig stress

Arbetslust innebär att man är entusiastisk över sitt arbete och upplever arbetsiver, fördjupning i arbetet och en känsla av betydelsefullhet. Då och då är det bra att stanna upp och fundera över om man fortfarande njuter av företagandet och arbetet. Om arbetslusten saknas finns skäl att fundera över hur man kan göra företagandet meningsfullt. Läs tips om hur du kan öka arbetslusten.

3. Resiliens ger beredskap för att orka och ha framgång i en föränderlig värld

Företagens verksamhetsmiljö förändras och kompliceras. Allt mer resiliens, dvs. motståndskraft, krävs av företagare. Då och då är det bra att ställa sig själv frågan om det egna företaget har förmågan att klara sig i en föränderlig värld. När man kan tåla osäkerhet och kan se allt fler möjligheter runt omkring sig, har man också bättre beredskap för att klara sig i en föränderlig verksamhetsmiljö utan att belasta sig själv. 
Läs tips om hur du ökar företagets resiliens.

4. Man behöver inte göra allt själv

Det är bra att komma ihåg att företagaren inte heller behöver vara en supermänniska och sköta allt själv. Det är vettigt att utnyttja nätverk och partner samt utkontraktera uppgifter när den egna tiden eller kompetensen inte räcker till. Det lönar sig att söka hjälp särskilt för sådana uppgifter som är viktiga för företagsverksamheten, men som inte är företagarens egna styrkor. Vanligtvis är sådana uppgifter till exempel ekonomisk förvaltning och marknadsföring.

5. Våga be om hjälp

I det skede när de egna metoderna inte räcker till för att besegra stressen, är det bra att söka hjälp till exempel hos arbetshälsan. Därtill kan kamratstöd från andra företagare vara till hjälp. En bra metod för att upprätthålla sin egen ork och kompetens är även mentorsarbete.


Tips av Katja Ekman, Elos utvecklingschef för ledning av arbetsförmåga.

Läs mer om företagarens välbefinnande > 

Sök efter artiklar och nyheter