Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Brexit – näin erosopimus vaikuttaa yrittäjien ja työntekijöiden eläkevakuuttamiseen

/ Uutinen

 

Britannian ero EU:sta astui voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen mukaisella siirtymäkaudella 1.2.2020 – 31.12.2020 Suomesta Britanniaan lähetettyyn henkilöön on sovellettu EU:n sosiaaliturva-asetusten sääntöjä.

Siirtymäkauden jälkeen, 1.1.2021 alkaen erosopimus koskee niitä henkilöitä, jotka ovat olleet rajat ylittävässä tilanteessa 31.12.2020 ja heidän tilanteensa on keskeytyksetön. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun henkilö on työskennellyt Britanniassa lähetettynä työntekijänä ennen 1.1.2021 ja hän jatkaa töitä Britanniassa myös 1.1.2021 jälkeen.

Jos taas Suomesta Britanniaan lähetetty työntekijä palaa työskentelemään Suomeen 1.1.2021 jälkeen, häneen ei enää sovelleta EU:n sosiaaliturva-asetuksia. Henkilö vakuutetaan tämän jälkeen Suomen työeläkelainsäädännön mukaan Suomessa. Tässä tapauksessa erosopimusta ei sovelleta Britanniaan lähetettyyn työntekijään.

Britanniasta tulee sopimukseton maa siirtymäkauden päätyttyä

Brexitin myötä jatkossa Britanniaan lähtevien sosiaaliturvaa määräytyy Suomen sekä Britannian lainsäädäntöjen mukaisesti. Ensisijaisesti Suomesta Britanniaan lähetetystä työntekijästä peritään vakuutusmaksut Suomen työeläkelainsäädännön mukaan. Koska työntekijään sovelletaan myös Britannian lainsäädäntöä, on mahdollista, että myös Britannia perii vakuutusmaksuja.

Yrittäjät, jotka siirtyvät työskentelemään Suomesta sopimuksettomaan maahan, voivat pitää YEL-vakuutustaan voimassa korkeintaan vuoden. Mikäli yrittäjä jatkaa työskentelyä sopimuksettomassa maassa vuoden jälkeen, YEL-vakuutus tulee päättää takautuvasti viimeiseen työskentelypäivään Suomessa.

Vuoden 2020 aikana EU ja Britannia ovat neuvotelleet tulevista suhteista, muun muassa maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvasta. Neuvottelut ovat edelleen kesken ja niiden lopputulos voi vaikuttaa myös näihin ohjeisiin.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>