Suoraan sisältöön

Turva työkyvyn heikentyessä

Ammatillinen kuntoutus voi antaa sinulle mahdollisuuden jatkaa työelämässä tai palata sinne, vaikka työkykysi olisi heikentynyt. Joskus kuitenkaan kuntoutustoimenpiteet eivät ole riittäviä, vaan työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen tulee ajankohtaiseksi. Selvitä mikä vaihtoehto sopii parhaiten terveydentilaasi. Me Elossa olemme apunasi oikean vaihtoehdon löytymisessä.

Toimi näin, jos sairaus tai vamma haittaa työkykyäsi:

1

Keskustele lääkärisi kanssa eri vaihtoehdoista. 


2

Pyydä lääkäriltäsi B-lausunto hakemuksen liitteeksi.

3

Hae ammatillista kuntoutusta tai työkyvyttömyyseläkettä. Toimita B-lausunto suoraan Eloon, ettei hakemuksesi käsittely viivästy.

Hoida eläke- ja kuntoutusasiasi verkossa

Verkkopalvelussa voit mm.

  • Katsoa arvion kuntoutusrahan määrästä.
  • Hakea kuntoutusta ja kuntoutuksen kulukorvauksia.
  • Katsoa arvion työkyvyttömyyseläkkeen määrästä.
  • Hakea työkyvyttömyyseläkettä.
  • Hakea kuntoutustuen jatkoa.

Kuntoutus

Ammatillinen kuntoutus on aina ensisijainen vaihtoehto työkyvyttömyyseläkkeelle. Sen tarkoituksena on löytää reitti takaisin työhön, jossa pystyt työskentelemään sairaudestasi tai vammastasi huolimatta.

Eläkepalvelussa saat helposti haettua ennakkopäätöksen ammatilliseen kuntoutukseen. Hakemista varten tarvitset B-lausunnon.

Lue lisää kuntoutuksesta >

Työkyvyttömyyseläke

Työkyvyttömyyseläkkeen voit saada, jos olet alle oman eläkeikäsi, et pysty työskentelemään sairauden tai vamman vuoksi eikä kuntoutus ole vaihtoehto terveydentilassasi.

Työkyvyttömyyseläkettä haet kätevästi eläkepalvelun kautta. Huomaathan, että hakemista varten tarvitset aina ensin lääkärin B-lausunnon.

Tutustu tarkemmin  työkyvyttömyyseläkkeeseen >


Ajankohtaista

Eläkkeelle jäädessä arjen muutokset eivät rajoitu vain työnteon loppumiseen. Rahatilanne esimerkiksi muuttuu huomattavasti.

Lue tarkemmin neljästä tärkeästä asiasta, mitkä muuttuvat eläkkeelle jäädessä >

Mitä ammatillinen kuntoutus on ja 7 muuta tärkeää kysymystä

Kuvituskuva: kysymysmerkkejä ja hehkulamppu puhekuplissa

Ammatillinen kuntoutus on tehokas väylä takaisin työelämään. Kuntoutuksen avulla sinua voidaan auttaa pärjäämään ja pysymään töissä silloin, kun sairaus tai vamma tekee nykyisessä työssä selviytymisestä vaikeaa.

Lue mitä ammatilliseen kuntoutukseen sisältyy ja mitä eri vaihtoehtoja on?

 

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVoit hoitaa verkossa eläke- ja kuntoutusasiasi aina, kun sinulle sopii. Tavoitat meidät myös numerosta 020 694 726 arkisin klo 8–17.

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>